,,Ha versenyképesek akarunk maradni, akkor szövetségeseket kell keresni!”

Szita Róbert - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. április 28., péntek •
Az alapító szellemi nyomdokain járva az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) folyamatosan keresi a lehetőségeket, hogy az utánpótlást biztosítsa – hangzott el pénteken a Püspöki Palota dísztermében, amikor az ELTE a Szombathelyi Egyházmegye meghatározó intézményeivel írt alá együttműködési megállapodásokat.
,,Ha versenyképesek akarunk maradni, akkor szövetségeseket kell keresni!”

Az ELTE rektora mellett a Győri Hittudományi Főiskola, a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium, valamint a Szombathelyi Egyházmegye Katolikus Egyetemi Lelkészségének vezetője is jelen volt, amikor főtisztelendő Császár István atya, a Szombathelyi Egyházmegye kormányzója, mint házigazda köszöntőjében elmondta, hogy az egyháznak folyamatosan szívügye a felsőoktatás és azzal, hogy az ELTE már Szombathelyen is elérhető, az városunkban is javítja a felsőoktatás lehetőségeit.   

Prof. dr. Mezey Barna, az ELTE rektora ünnepi beszédében azt emelte ki, hogy az ELTE büszke a múltjára, hiszen a legrégebben folyamatosan működő hazai egyetemként a hazai elitképzés feladatát teljesíti. 
Amikor Pázmány Péter elindította az első karokat, azzal a tehetséggondozás mecénásává vált és első számú célként az értelmiség képzését fogalmazta meg.

Pázmány mindig bízott az oktatás jövőjében, ezért aztán az alapító szellemi nyomdokain járva az ELTE folyamatosan keresi a lehetőségeket, hogy az utánpótlást biztosítsa – fogalmazott az ELTE rektora, majd hozzátette, hogy ,,amennyiben versenyképesek akarunk maradni, akkor szövetségeseket kell keresni.” 

A frisss.hu olvasói előtt ismeretes, hogy az első jelentős szerződés az integrációs megállapodás volt, de a VMKIK-val és a WSSZ-zal aláírt szerződés után a Szombathelyi Egyházmegye intézményeivel kötött együttműködés is nagyon jelentős lépés a megállapodások sorában. 

A helyszínen megtudtuk, hogy a hittanári képzés az ELTE tanárképzési portfólióját bővíti, ebben pedig az egyetemi lelkészség is részt vesz, ezzel is elősegítve, hogy minden hallgató betekinthessen a katolicizmusba. Az ELTE rektora az egyetem jelszavára ,,a minőség mindenek előtt” utalva megköszönte az együttműködési lehetőséget. 
Veres András megyéspüspök távollétében az általa írt köszöntőlevelet ismertették, melyben azt kívánta az egyházi méltóság, hogy az együttműködés a diákság és a tanárok javát egyaránt szolgálja. 

Ezt követően aláírták az ELTE-Győri Hittudományi Főiskola, az ELTE-II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium, valamint az ELTE-Szombathelyi Egyházmegye (Katolikus Egyetemi Lelkészség) közötti együttműködési megállapodásokat. A szerződéseket Prof. dr. Mezey Barna, az ELTE rektora, dr. Németh István, az ELTE szombathelyi koordinációs rektorhelyettese, dr. Lukácsi Zoltán atya, a győri Győri Hittudományi Főiskola rektora és Főtisztelendő dr. Németh Norbert atya, a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium igazgatója látta el kézjegyével. 

Az aláírásokat követően Főtisztelendő dr. Lukácsi Zoltán atya, a győri Győri Hittudományi Főiskola rektorának ünnepi beszédében arról szólt, hogy az ELTE egykori hallgatójaként számára különösen kedves volt az a szellemi pezsgés, amit az alatt az 5 év alatt tapasztalt, amelyet volt szerencséje az ELTE-n tölteni. 

Legszívesebben valamennyi szakot elvégeztem volna, sok híres professzor órájára beültem, mert izgatott a folyamatos egyetemi jelenlét, pallérozódás szükségessége. Ma az egyetemességre törekvő intézmények szövetsége köttetett meg, és még inkább meg kell becsülni minden hallgatót, hiszen az alulról jövő szövetségek viszik előre a felsőoktatás ügyét – hangsúlyozta a győri intézmény rektora.   

Ezután Főtisztelendő dr. Németh Norbert atya, a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium igazgatója, egyetemi lelkész ünnepi zárszavában azt húzta alá, hogy csak a használható hit tud híddá válni – ezzel az ELTE és az egyházi felsőoktatási intézmények által kötött megállapodásokra utalt.

Aki valódit, igényeset és maradandót akar építeni, az szövetségest keres, mert csak együtt vagyunk erősek. Barátság, innováció, lendület és evangélium ezek a legfontosabbak, mert példának okáért az utóbbi minden kultúrában megtalálja a fontosat, amit közvetíteni szeretne – tette hozzá az igazgató-lelkész, aki azt is e,mondta, hogy a 2016-ban alapított szakkollégium feladata, hogy segítse az egyetemi diákságot, ehhez pedig Szent II. János Pál pápa lelkiségéből keresik az erőt. 

Norbert atya még azt is nyomatékosította, hogy a szakkollégium segíti az elmélyülést az interdiszciplináris közegben, ehhez pedig intellektuális igényességet, nyüzsgő és inspiráló közösséget kínál. 
A lelkiség határozattan jelen van az ELTE-SEK termeiben, nemrég volt az 50. jubileumi előadásunk, a jövőre pedig Szombathely 240 éves püspöki múltja kötelez bennünket – fejezte be gondolatait a lelkész. 

Az együttműködési megállapodásokat Hende Csaba országgyűlési képviselő, Harangozó Bertalan kormánymegbízott, Majthényi László, a Vas megyei Közgyűlés elnöke, Puskás Tivadar polgármester, Kovács Vince, a VMKIK elnöke, és dr. Balázsy Péter főjegyző jelenlétében írták alá a felek. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére