Programajánló: Ha Pünkösd, akkor Gencsapáti!

szróbert • 2014. június 06., péntek •
Június 6-9 között immár huszonharmadik alkalommal rendezik meg Gencsapátiban a Pünkösdi Fesztivált. A hétvégi programot beharangozó sajtótájékoztatón a frisss.hu megtudta, hogy a számos zenei csemegével szolgáló program szombati fellépői között az Edda Művek és a Lord, vasárnap este pedig a Csík Zenekar is ott lesz. Emellett a XVIII. „Gencsi Söprű” Regionális Néptáncfesztivált és a III. Vincze Ferenc Szólótáncversenyt is lebonyolítják. Jó ötlet, hogy a szombathelyi Ady térről ingyenes fesztiválbusz szállítja majd helyszínre a közönséget.
Programajánló: Ha Pünkösd, akkor Gencsapáti!

Az önkormányzatunknak nagyon jó együttműködést sikerült megvalósítani a helyi vállalkozásokkal és a civilekkel is - mondta el a sajtótájékoztató elején Bodorkós Ferenc. Gencsapáti polgármestere hozzátette: négynapos fesztivál lesz ez idén is, s ez már nemcsak Gencsapáti, hanem a kistérség rendezvénye is lesz. Minden korosztály megtalálja majd a saját szórakozását, hiszen nagyon színes és sokrétű programokkal várjuk a kilátogatókat.  

És a közönséget már Fesztiválbusz fogja ingyenesen hozni és vinni. A busz az Ady térről indul (pénteken kettő, szombaton három érkezik), de kedvezményesen hívható majd a fesztiváltaxi is. Arra kérem a kilátogatókat, hogyinkább a falu irányából, mint a 87-es út felől közelítsék meg a fesztivált, mert a várható több ezres közönség és jó idő miatt hamar megtelnek majd a parkolóhelyek. A belépés ingyenes lesz, de a koncertek fizetősek, ám a Csík Zenekar vasárnapi fellépése szintén grátisz lesz - fűzte hozzá Marton Zsolt és Tolnai Ákos, a Nyugat Produkció Kft. két képviselője.

Idei újdonság a paksi Atomerőmű interaktív kamionja lesz, mely energiával kapcsolatos bemutatókat fog tartani. 

Varga Albin, a hagyományőrző néptáncegyüttes vezetője kiemelte: nagykorú lett a ’Gencsi Söprű” is, hiszen idén 18. alkalommal kerül megrendezésre. A néptánctalálkozóból 1997 óta a „Gencsi Söprű” névre keresztelt Vas Megyei Néptáncfesztivál született, amit azóta is megrendezünk minden évben. 2000-től nyitottunk a tágabb értelemben vett régió irányába, így regionális fesztivállá fejleszthettük programunkat. 
A 2014. évi „Gencsi Söprű” fesztiválon ismét meghirdetjük a harmadik „Vincze Ferenc szólótánc-versenyt”. Versenyünk célja természetesen a vasi néptánchagyomány „használata”, feldolgozása, és széleskörű megismertetése. A nevezők szabadon választhatnak a vasi táncanyagból. (pl. gencsi verbunk, kanász, söprű, lassú, friss csárdás, ugrós). A szóló táncversenyre ötven induló várható, páros kategóriában is, de a fiúknak szólóban is lehet indulni. 

A fesztivál szervezői együttműködnek a Muharay Elemér Népművészeti Szövetséggel, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézettel (Lendva, Szlovénia), és a Nyugat-Magyarországi Néptáncszövetséggel, Gencsapáti Község Önkormányzatával, civil szervezeteivel, intézményeivel, a Gencsapáti Sportegyesülettel, nem utolsó sorban a Nyugat Produkció Kft-vel, akik a Pünkösdi fesztivál koncertjeit is szervezik.
 A fesztiválra Vas megye, Nyugat Magyarország néptáncegyüttesei, és az Ausztriai (Őrvidék), illetve a Szlovéniai (Muravidék) magyar együttesek kapnak meghívást.

Június 8-án vasárnap 10 órától kezdődik a Vincze Ferenc szólótáncverseny, majd délután fél háromtól a Gencsi Söprű Regionális Néptáncfesztivál. A fesztivál zenekara a Boglya Népzenei Együttes lesz, este 9 órakor a CSÍK ZENEKAR ad koncertet.
A fesztiválra a belépés díjtalan.A Gencsapáti Pünkösdi Fesztivál teljes programját a
http://www.gencsapatipunkosd.hu/programok.html linkre kattintva tekintheti meg. 

A fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap, valamint 10-15 helyi vállalkozás támogatja. fesztivált.  

közösség

további frisss

lap tetejére