Ha nyaralni készülsz, ezekre feltétlenül legyen gondod

Frisss/HVG - fotó: pixabay, ezemester, femina • 2017. augusztus 04., péntek •
Néhány értékes és hasznos információ, amellyel megóvhatjuk magunkat pár kellemetlen perctől.
Ha nyaralni készülsz, ezekre feltétlenül legyen gondod

Néhány éve még a szomszédokat, vagy a rokonokat kértük meg, hogy ügyeljenek értékeinkre - lakásra, autóra - amíg a jól megérdemelt pihenésünket töltjük. Azóta viszont felgyorsult a világ és az információs sztráda is kiszélesedett, ezért sokkal könnyebb dolguk van a betörőknek, ráadásul némely esetben saját magunknak köszönhetjük, ha megtörténik a baj.

Célszerű felkészülni mindenre és nem kell versenyhelyzetet teremteni abból, hogy ki, mikor, illetve hova utazik. A nyaralásra csak a legszükségesebb eszközöket vigyük magunkkal. Amit pedig itthon hagyunk, azt gondosan zárjuk el. A mobiltelefonok, a közösségi média és a világháló rohamos fejlődése miatt nem elegendő, ha csak a postaládát üríttetjük ki.

A nyaralás megkezdése előtt nem árt, ha informatikai eszközeink tartalmáról készítünk egy biztonsági mentést, amelyet egy megbízható családtagnál vagy munkahelyi gépünkön tárolunk. Ezzel megelőzve az esetleges adatvesztést, amely képes beárnyékolni a pihenést.

Az utazásra nem kell a legdrágább laptopot magunkkal vinni, elvégre nyaralni megyünk. Egyébként is a pihenés során nem sok időnk lesz a gép elé kuporodni, viszont nagy bosszúságot okoz, ha ellopják a készüléket. Ugyanolyan dühítő, ha csomagként feladott laptopunk megsérül.

A rendőrség évről-évre beharangozza, mégis rendszerint láthatunk a közösségi oldalon olyan bejegyzést, amikor ismerősünk becsekkol egy repülőtérről vagy egy külföldi hotelből. Ha mindenképpen posztolni szeretnénk, akkor ügyeljünk a láthatóságra, ugyanis nyilvános megosztás esetén felhívás lehet a betörőknek egy keringőre.

Minden eszköz - mobiltelefon, laptop - legyen jelszóval védett.

A bankkártyánk védelméről se feledkezzünk meg. Sose adjuk ki a kezünkből, ugyanis ha lefénymásolták, akkor bárki használhatja. Fontos, hogy a mobilkészülékünkben legyen elmentve a kártyatiltásra szolgáló telefonszám. Nem árt az óvatosság!

Amennyiben van, mindenképp aktiválja informatikai eszközeinek nyomon követési funkcióját. Ha a tolvajok el is lopják a telefont és kikapcsolják, ezt követően a beállítások törléséhez internetre kapcsolódna a készülék. Ilyenkor pedig van esély arra, hogy fülön csípjék a hatóság emberei a tettest, tetteseket.

Sose hagyjuk egyetlen percre se autóban értékeinket. A mobiltelefon és laptop megszerzésére elegendő egyetlen perc is, ráadásul olyan trükkös tolvajok dolgoznak a turistaparadicsomok környékén, hogy akár a gépkocsit is meglovasíthatják.

via

közösség

további frisss

lap tetejére