Ha kell, azonnal reagálnak

SzR-HE • 2015. október 09., péntek •
A közterület-felügyelet napi teendői során nagyon fontos a társszervekkel történő együttműködés – ezt a felügyelet igazgatója hangsúlyozta honlapunknak, aki szerint a járőreik, ha kell, azonnal reagálnak, ám sokszor elég a figyelmeztetés is.
Ha kell, azonnal reagálnak

A közterület-felügyelő és a mezőőr köztisztviselő, intézkedésre, igazoltatásra jogosult hivatalos személy, aki atósági ellenőrző feladatait egyenruhában látja el. A többi között ezekről a feladatokról is beszélgettünk Varsányi Péterrel. A közterület-felügyelet igazgatójával készített interjúnk folytatása következik. 

Igazgató Úr! Az önkormányzati rendészet és a rendőrség együttműködése már eddig is bizonyította létjogosultságát. Bővíthető még a kooperáció?
Természetesen bővíthető és szükség is van az együttműködés kiterjesztésére. Jó hír, hogy nem is oly régen a szombathelyi Városházán már azt is bejelenthettük, hogy a büntetés-végrehajtás, és a katasztrófavédelem is bekapcsolódik a bűnmegelőzés érdekében tett erőfeszítésekbe. Fontosnak tartom, hogy a társszervekkel történő együttműködést megtöltsük valós tartalommal. 

Legfőbb feladataik teljesítése beváltotta a korábbi célokat?
Igen, úgy gondolom, hogy a klasszikus járőrszolgálat, az élőerős megfigyelés, a közterület-felügyelő - rendőr páros 12 órás váltása, és a mezőőri szolgálat is bebizonyította már szükségességét, ez utóbbi a terménylopások, a falopások, az illegális szemétlerakás megelőzése miatt rendkívüli jelentőségű. Azt gondolom, hogy az új feladat, az állategészségügyi- és ebrendészeti szolgálat is beváltja majd a hozzáfűzött reményeket. 

Az Ady-téren lévő központban található az a bizonyos kamera-szoba…
Igen, a kameraszobában 24 órán keresztül élőerős megfigyeléssel ellenőrizzük a 39 térfigyelő kamera által mutatott felvételeket. A közterület-felügyelő irányítja napi szolgálatot, és figyeli a kamerák egy részét, amíg a rendőrkolléga szintén a kamerák képét figyeli 12 órás váltásban.  
A közbiztonsági, bűnmegelőzési célból elhelyezett Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonát képező közterület-megfigyelő kamerarendszert kezelik kollégáink,akik napi 24 órás élőerős megfigyeléssel üzemeltetik a rendszert, de közreműködnek a társadalmi bűnmegelőzési feladatok megvalósításában, a közbiztonság és a közrend védelmében is, emellett az önkormányzati vagyon védelmét is ellátjuk. 

Szabálysértés, bűncselekmény észlelése estén az intézkedésre jogosult szerv, hatóság azonnali értesítésével folytatódik. A közterület-megfigyelő kamerarendszer kezelése és üzemeltetése során a Felügyelet hozzáférést biztosít a rendőrség számára, annak írásbeli kérésére bármikor, a nap 24 órájában a közterület-megfigyelő kamerarendszer által rögzített képfelvételekhez.

Mi történik, ha szabálysértést vagy bűncselekményt észlelnek a kamerák, illetve a közterület-felügyelők?
A térfigyelő-kamerák felvételei alapján a gyorsreagálású egység rögtön intézkedik. A kollégák a riasztás után nappal 1, éjszaka pedig 2 percen belül a helyszínre vonulnak. Itt érdemes megemlíteni, hogy Szombathelyi frekventált helyei az ,,A-club, a Pelikán park, az Anita presszó és környéke.

A megelőzés érdekében is fontos az azonnali reagálás?
Ez így van, nagyon sok helyen csak reggel tekintik át az éjszakai felvételeket, mi viszont már nem az események után kullogunk, hanem, ha kell, azonnal reagálunk, illetve intézkedünk. Ezzel rögtön megakadályozhatóak a szabálysértések, esetleg a bűncselekmények, illetve rögtön szankcionáljuk is azokat. Azt mindenképp el kell mondani, hogy eljárás megindulása esetén ezek a kamera-felvételek bizonyító erejűek.    

Bizonyos helyeken hangszórókat is találunk…
Igen, kisebb szabálysértés esetén – ilyen lehet kutya póráz nélküli sétáltatása, illetve szeszes ital közterületen történő fogyasztása is, - amikor az ügyeletes úgy ítéli meg, hogy elegendő a figyelmeztetés, akkor a hangszórón ,,kiszól” a szabálysértőnek, aki általában azonnal abbahagyja a cselekményt.

Szombathely biztonságos város, a kamerák kihelyezésével tovább csökkentek a szabálysértések? 

Igen, de nemcsak a kamerák kihelyezése, hanem a 2012-2013-as jogszabály-módosítások, illetve a kötelező mértékű bírságok megemelése, valamint a mérlegelési lehetőség elvesztése is hozzájárult a szabálysértések, illetve bűncselekmények számának mérséklődéséhez. 

kapcsolódó cikkek

közösség

további frisss

lap tetejére