Ha esetleg fiatal akar maradni, megmondjuk, mit tegyen

frisss.hu, szeretlekmagyarorszag.hu • 2016. február 23., kedd •
Vigyázat, ezek most kivételesen komoly tanácsok!
Ha esetleg fiatal akar maradni, megmondjuk, mit tegyen

Ki ne akarna örökké fiatal maradni – tehetjük fel jogosan a közhelynek számító kérdést. Mégis, manapság, amikor szinte az egész társadalom egyik központi témájáról van szó nehéz lenne a reklámokban hangoztatott, külsőségek tekintetében nyilvánvalóan hasznos termékek mellett azokról a dolgokról is szólni, ami a lényeget, a belső fiatalság megőrzését segítik. Mint tudjuk, „Amint bent, úgy kint” – szól egy háromezer éves bölcsesség, tehát alapvetően bennünk, a tudatunkban dől el az is, milyen fiatalok vagyunk. A legérdekesebb ebben az, hogy itt nem csak arról van szó, hogy milyen fiatalnak „érezzük” magunkat, hanem a következő tanácsokat megszívlelve a háromdimenziós megjelenésünket illetően is pozitív hatású, életbölcsességekről van szó.

Shifu Yan Lei, egy shaolin szerzetes állította össze az alábbi tízes listát. Ha valaki úgy akar nekünk tanácsot adni, hogy azt mi jogosnak érezzük, akkor annak a valakinek saját példájával kell bizonyítania útmutatásainak sikerességét. Ebben az esetben pontosan erről van szó, hiszen szemlélve a shaolin szerzeteseket egyszerűen hihetetlennek tűnik, mennyire nem fog rajtuk az idő. Most már csak annyi a feladatunk, hogy ne csak elolvassuk az alábbiakat, meg értsünk velük egyet, de ezt követően majd ne a kifogásokat keressük, miért nem lehetséges a tanácsok gyakorlattá tétele életünkben, hanem határozzuk el, döntsük el, hogy minél többet beépítünk saját életünkbe.

1. Ne gondolkodj túl sokat. A gondolkodás és az agyunk nagyon sok energiát emészt fel, ami nem tesz jót az egészségünknek, és öregebbnek is tűnhetünk miatta.

2. Ne beszélj túl sokat. A legtöbben csak a szájukat jártatják, ahelyett, hogy cselekednének. Te is inkább cselekedj!

3. Ha számítógép előtt dolgozol, 40 percenként tarts 10 perc szünetet. Ha valamit folyamatosan nézel hosszú ideig, az nem tesz jót a szemednek, és a belső szerveidnek, illetve a lelkiállapotodnak sem.

4. Ha boldog vagy, próbáld meg uralni az érzést. Ha elveszíted az irányítást, azzal károsítod energiáidat.

5. Ne aggódj túl sokat, és ne legyél dühös, mert ezzel a beleid, illetve a májad rongálod. (És még ráncosít is – a szerk.)

6. Amikor táplálkozol, ne egyél túl sokat. Ha úgy érzed, hogy "teleetted magad", azzal a lépedet károsíthatod. Amikor újra éhes vagy, egyél egy újabb, kisebb adagot.

7. Bármit is csinálsz, csináld lassan, ne kapkodva. Lassan járj, tovább élsz!

8. Ha csak a fizikai gyakorlatokra teszed a hangsúlyt, és soha nem meditálsz, elveszíted az egyensúlyt és türelmetlen leszel. Elveszíted a tested 50 százalékát, vagyis a jint.

9. Ugyanez megfordítva: ha soha nem végzel fizikai munkát, csak meditálsz és puhány módon edzel, akkor saját magadtól vonod el a jang típusú energiát.

10. A shaolin kung fu mindent megad, amire a testnek és a léleknek szüksége van. Edzéseink célja a jin és a jang egyensúlyának fenntartása. Nem számítanak az edzések időtartamai, csak az, hogy tudd, mire van szüksége a testednek.

közösség

további frisss

lap tetejére