Ha ébredés után Zacher Gábort látod, akkor kicsit túltoltad előző este

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. július 10., vasárnap •
Önkritikus egy órát tölthettünk a toxikológussal Szombathelyen.
Ha ébredés után Zacher Gábort látod, akkor kicsit túltoltad előző este

Szent Márton Találkozó és mindennapi függőségek, elsőre kicsit furcsa lehet ez a két dolog együtt, de ez egy nagyon jó egy óra volt Dr. Zacher Gábor toxikológussal a nagyszínpadon. Az egész előadással csak egyetlen bajunk volt, hogy még hallgattuk volna a dokit még egy órát legalább.

Nem véletlenül egy ország kedvence Zacher, aki brutális őszinteséggel képes még a saját függőségeiről is beszélni, azokról a pillanatokról, amikor a pipázásra azt mondja:

„Bármikor abba tudom hagyni! Csak az a bármikor még sohasem jött el.”

Az a helyzet, hogy nehezen vesszük észre a saját függőségeink, amik már a reggeli ébredéssel együtt csapják pofán az embert egy olyan ártatlan dologgal, mint a telefonos ébresztő app szundi funkciója, vagy amikor egy telefon miatt felborul a reggeli rutin.

„De mi lesz akkor, ha egyszer a gyereknek nem csinálunk reggel uzsonnát? Semmi!”

Azon pedig talán kár is vitatkozni, hogy a drog-, kávé, alkohol- vagy IT-függés közül melyik a károsabb, mert elég komolyan rá tudunk parázni a telefonunk lemerülésére is, ami mondjuk 20 évvel ezelőtt, a kéttéglányi bőröndös mobilok korszakában még elképzelhetetlen volt, mert mindenki inkább szabadult volna a csuklyásizom-növelő nehéz vackoktól.

„A fiam is úgy törölközik, mint én, ugyanúgy vizesen hagyja a hátát…”

A genetikának és a tanult viselkedésformáknak is vannak hatásai, amik később „keretszegésre” sarkallják az ember. Erre klasszikus példa, a dédnagyapám is ivott, a nagyapám is, meg az apám is, ezért én is iszom, és sokkal ritkább ennek az ellenkezője, amikor azt mondjuk, hogy nem akarok olyan lenni, mint ők.


Itt jön képbe a szülők felelőssége, amit a fia egyik első lerészegedős sztorijával illusztrál a toxikológus. Akadnak szülők, akik sikerként könyvelték el, amikor Zacher vitte haza a részeg gyerekeket.

Aztán vannak azok az élethelyzetek, amikor, például egy műtét után rászoknánk valami morfiumszármazékra, ahogy ez majdnem megtörtént Zacher Gáborral is a műtétje után, és ahogy mondta, nem lett volna nehéz hozzájutni a cucchoz, csak egy kicsit le kellett volna csípni a betegek adagjaiból.

Szóval, a téma komolysága ellenére végigröhögtünk egy teljes órát, ami alig fél órának tűnt. A délután négy órás kezdés ellenére, sokan kiváncsiak voltak a dokira, és azért jó látni, hogy a rekkenő hőség ellenére sokan kijöttek.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére