Gyurcsányi Zsolt otthon van Szombathelyen

PCS - fotó: Tóth Arnold, Bodorkós Máté • 2017. június 26., hétfő •
A Swietelsky-Haladás VSE futsalosa három országban is letette névjegyét. A zöld-fehérek játékosa azt is elárulta, hogy mit tervezett a nyárra.
Gyurcsányi Zsolt otthon van Szombathelyen

Felemás szezont tudhat maga mögött a zöld-fehér futsal együttes. A szombathelyiek gyengén kezdték a bajnokságot, majd egy edzőváltást követően ezüstérmet szereztek a Magyar Kupa final fourban. A felsőház küzdelmei során viszont akadozott a gépezet, így a Swietelsky-Haladás csapata végül a tabella hatodik helyén zárta a 2016/17-es kiírást.

A kupaezüst megszerzésében kulcsszerepe volt Gyurcsányi Zsoltnak, aki már négy éve erősíti a szombathelyieket. A rendkívül technikás játékos kalandos úton került a Haladáshoz, ráadásul három különböző országban is sikerült érmet szereznie aktuális csapataival. A sportolótól megtudtuk azt is, hogy mit jelent a Gyurcsányi családnak Szombathely, illetve mitől sikeres a zöld-fehéreknél az utánpótlásképzés.

A legtöbb fiatal a labdarúgást választja. Esetedben is így volt, vagy egyből a teremfoci ragadott magával?

Én is a nagypályás labdarúgással kezdtem a pályafutásom, mellette mindig szerettem kispályán is focizni. Egyik barátom aztán elcsalt egy futsal mérkőzésre, ott pedig magával ragadott a látványvilág és az atmoszféra, azonnal megszerettem ezt a sportágat.

Mit szeretsz személy szerint a futsalban, amitől másként nézel erre a sportágra?

A futsal gyors, nagyon pörgős játék, tele technikai és taktikai elemekkel. Sokat kell futni rövidtávon, gyors irányváltások szükségesek. A termetem miatt, bizonyos szempontokból eredően előnyt élvezek, ezért is vagyok szerencsés. Gyorsabb vagyok a nálam jóval magasabb játékosoknál, nekik máshol van a súlypontjuk. Egyébként szükséges még a kreativitás és a gyors észjárás. Szerintem, aki ezekben jó, sikeres lehet a futsalban.

Az nem titok, hogy kulcsemberként számítottak, számítanak rád Szombathelyen. Azonban több csapatnál, sőt több országban is megfordultál játékosként.

Megjártam a román bajnokságot, ahol sikerült megnyerni a bajnoki címet is. Óriási dolog volt magyarként a románok között ezt elérni. Aztán Győrben eltöltöttem három szezont, ahol minden évben első helyen végeztünk, ezután jött Ciprus. A szigetország fővárosában egy évet húztam le, itt a klub történetének legjobb eredményével zártuk az esztendőt és a nyakunkba ezüstérmet akasztottak a szezon végén.

Hogy jött képbe a vasi együttes, mi szólt amellett, hogy ideigazolj?

Amikor Cipruson voltam, akkor keresett meg a Haladás, pontosabban itt kaptam meg a szombathelyiek ajánlatát. Ennek azért is örültem, mert mindenütt jó, de legjobb otthon. Szombathelyen profi körülmények vártak és ezért döntöttem végül úgy, hogy hazaigazolok és a vasi megyeszékhelyen folytatom a pályafutásom.

Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál a néhány év alatt? Hiszen fényes sikerből (bronzérmek, kupaezüst) és kudarcokból is jutott.

Az évek során valóban voltak a klubnál hullámhegyek és völgyek is. Bronzérmek a bajnokságban, a Magyar Kupában pedig ezüstérem, idén pedig a hatodik helyen végeztünk. Ha értékelnem kell az elmúlt évet, ez a helyezés reálisnak mondható. Sajnos most ennyire voltunk képesek, de azon fogunk dolgozni, hogy ismét dobogón zárjunk. Remélem tudunk igazolni játékosokat és elérjük a kitűzött céljainkat.

Jó az öreg a háznál - erre több labdarúgó is példával szolgálhat, hiszen Totti, Xavi és Giggs is a 40. életévéhez közeledve akasztotta szögre a stoplist. Téged mennyire foglalkoztat a visszavonulás gondolata?

Az idén töltöttem be a 37. életévemet. Úgy érzem még van bennem pár jó év. Motivált vagyok és imádom a munkám, ami a hobbim is. Boldog vagyok, hogy azt csinálhatom, ami hosszú évek óta éltet.

Melyik volt számodra a legkellemesebb szombathelyi pillanat és miért pont erre esett a választásod?

Sok kellemes percet kaptam Szombathelyen, amiért nagyon hálás vagyok. Nehéz kiemelni ezek közül egyet. Ha mégis ezt kéred, akkor a kupadöntőt emelném ki, mert egy nagyon erős, magyar válogatott, valamint külföldi játékosokkal teletűzdelt csapatot tudtunk megszorítani. Mindezt úgy, hogy a volt együttesemmel néztem farkasszemet, a kispadon pedig a többszörösen ex-edzőm ült.

Mennyire érzed sajátodnak ezt a várost, illetve otthon érzed már magad Szombathelyen?

Erre könnyű válaszolni: teljesen. Negyedik éve élünk itt a családommal, a kislányom pedig teljesen szombathelyinek mondhatja magát. Megszerettük ezt a várost és egyelőre nem is tervezzük, hogy itt hagyjuk. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy otthon vagyunk.

Mit tervezel a nyáron?

Aktív pihenés vár rám. Mivel a szezon során szinte lehetetlen felkeresni a rokonokat, ismerősöket, így ennek most teszünk eleget. Ráadásul barátaink esküvőjére is hivatalosak vagyunk, végül jöhet majd a valódi pihenés, kikapcsolódás. Egy hetet töltünk majd a Balaton partján.

Kicsit tiszteletlennek tűnhet a kérdés, azonban mindenkinél eljön egy pont, amikor a profi karrierje utáni időszakra gondol. Te hogy tervezed az életed az élsportolók világát követően?

Ennyire nem szaladnék most előre. Mivel elsődleges feladatunk az, hogy a következő szezonban feljebb lépjünk a tabellán, így erre koncentrálok. Nyilván elérkezik majd az a pont, amikor mérlegelni kell, de ezt még távolinak érzem. Abban azonban biztos vagyok, hogy megmarad a futsal az életemben, esetleg a nagypályás labdarúgás, ha másként nem is, hobbi szinten mindenképp.

Végezetül: mitől ennyire sikeres a szombathelyi futsalképzés? A kapusok terén ugyanúgy, mint a mezőnyjátékosok esetén. Több utánpótlás válogatott kerettagunk van, ráadásul a korosztályos csapatok is szép sikereket értek el a bajnokságokban.

Az utánpótlásban nagyon jó kiválasztás működik Szombathelyen, nem véletlen, hogy kiugró eredményekkel büszkélkedhet a Haladás. Ráadásul több fiatal már letette a névjegyét az első csapatban is. Talán nem túlzás, ha azt mondom, Magyarország egyik legjobb utánpótlásbázisa működik a vasi megyeszékhelyen. Jók az edzők, a játékosok hozzáállása, illetve minden feltétel adott, hogy sikeresek legyenek.

közösség

további frisss

lap tetejére