Győr-Moson-Sopron megye turisztikai látványosságai

Szponzorált tartalom • 2018. október 17., szerda •
Győr-Moson-Sopron megye legfőbb turisztikai vonzerejét a térség településein található ember építette műemlékek magas számban történő előfordulása jelenti. Ezek mellett azonban természeti értékei is jelentős mértékben befolyásolják az egész megye idegenforgalmát.
Győr-Moson-Sopron megye turisztikai látványosságai

A térség természeti értékekben is gazdag turisztikai kínálata élén a kimagasló jelentőségű borkultúra otthonául szolgáló Soproni borvidék áll, de számos más területek is gyarapítják a vidék zöldterületeinek számát. Ezek némelyike védett értéknek is számít. A Fertő és a Hanság vidékei és a Szigetköz erdei és nádasai például egyaránt természetvédelmi övezetekként vannak nyilvántartva. A megye területén fellelhető természeti értékek sorában ember alkotta elemek is fellelhetőek: különböző védett növények számára otthont biztosító arborétumok, kastélyparkok egyaránt fellelhetőek a térségben.

Főbb turisztikai vonzerejét azonban leginkább a nagyobb városok területén fellelhető épített értékei képezik. Az ország műemlékekben második leggazdagabb Sopron városában például elég csupán a belváros keskeny utcáin eltévedni ahhoz, hogy betekintést nyerhessünk egy középkori város mindennapi hangulatába. Ez az élmény a város idegenforgalmát is jelentős mértékben befolyásolja. Sokan azért utaznak ide, hogy egy amolyan „időutazás” keretei között barangolhassanak a városszerte felbukkanó műemléképületek között. Ez a tulajdonsága remek hatást gyakorol az idegenforgalmon, és ebből fakadóan legfőképp a kereskedelmen keresztül a város gazdaságára, és a térség foglalkoztatottságára. A város területén elterjedt kis- és középvállalkozások álláslehetőségek sokaságát biztosítják a helyi lakosság számára a sopronallas.hu segítségével.  

A megye idegenforgalmi és gazdasági lehetőségei azonban egyaránt a megyeszékhely Győr városában összpontosulnak leginkább. Sopron városa után harmadik helyen szerepel Győr hazánk műemlékekben leggazdagabb városainak sorában. A természeti és az épített értékek gondos elegyedése jellemzi a város összképét. Műemléképületeinek felhozatalában szinte minden jelentősebb művészettörténeti korszak képviselteti magát. A román és az eklektikus stílusú építészeti remekei mellett számos remek modern építmény is biztosít látványosságokat az idelátogató turisták számára. Mindemellett olyan történelmi jelentőségű műemlékek is megtekinthetők Győr városában, mint a Szent László király koponyáját tartalmazó herma, amely hazánk egyik legjelentősebb szakrális emléke.

A megye más nagyobb településein ugyancsak válogatott lehetőségek kínálkoznak a turisták számára. A Mosonmagyaróvár területén található szélerőmű-park látványa különös érzéssel tölti el az embert, főleg ha a városban tett séta, és múlt hangulatát idéző Mosonmagyaróvári vár, és a város barokk templomainak megtekintése után nézünk fel rájuk. Emellett a megye területén található épített látnivalók sorának legkimagaslóbb eleméről sem szabad megfeledkeznünk, a Pannonhalmi Bencés Főapátság épületegyüttese napjainkban jelentős egyházi és művészettörténeti központnak minősül. Hazánk egyik leglátogatottabb turisztikai célpontjának számít.

közösség

további frisss

lap tetejére