Gyermekeink egészsége érdekében

szróbert • 2014. május 23., péntek •
Évente egymillió forintot költ a lisztérzékenység szűrésére a szombathelyi önkormányzat – tudtuk meg az Aréna utcai óvodában. A május 23-i eseményen Puskás Tivadar polgármester kiemelte, hogy 6 éves gyermekek körében tartott szűrést a következő esztendőkben is folytatják, annak érdekében, hogy a szombathelyi gyermekek élete még teljesebb legyen.
Gyermekeink egészsége érdekében

Puskás Tivadar polgármester honlapunknak elmondta, hogy 2012-től a gluténtartalmat fel kell tüntetni az élelmiszereken. A magyar lakosság mintegy 1-2%-a tekinthető lisztérzékenynek. Ezt az autoimmun betegséget egy életen át kezelni kell, és azt jelenti, hogy gluténmentes diétával tartható a gyermekek egészségi állapota egyensúlyban. 
Sajnos még mindig nem tart ott az orvostudomány, hogy megoldotta volna ezt a problémát. Ezért a szombathelyi közgyűlés döntésének értelmében a város megfelelő fedezetet biztosít a szűrés végrehajtására. Persze bízom abban, hogy hamarosan eljut oda a tudomány, hogy ezt az enzimhiányos állapotot is gyógyítani lehessen. Addig viszont a minél korábbi felismerés, a szűrés a legfontosabb. A diéta beállításával elérhető, hogy tünetmentes legyen a gyermek - tette hozzá a polgármester. 

Bőczénné Taletovics Katalin, az óvoda vezetője elmondta a frisss.hu-nak, hogy a szombathelyi önkormányzat jóvoltából minden hat éves óvodást lisztérzékenységi szűrésnek vetnek alá. 
Márciusban már negyvenöt gyermeket sikeresen leszűrtünk, ma pedig kilenc óvodás szűrése történt meg. Amennyiben lisztérzékeny gyermekre bukkanunk, onnatól fogva szintén az önkormányzat támogatásával az Elamen Zrt. biztosítja majd a kicsik étkeztetését - fűzte hozzá az intézmény vezetője. 

A szűrés persze egy kis tűszúrással és vérvétellel is járt, amit a kicsik nagyon bátran viseltek, főleg úgy, hogy utána még egy kis ajándékot is kaptak. 

Némethné Koller Bernadett kislánya másfél éves kora óta lisztérzékeny, de most már öt esztendős, és nagyon jól kezeli a diétát. 
Ma már panasz- és tünetmentes a kislányom, de a család is évek óta gluténmentes ételeket fogyaszt, csak a kenyeret és a tésztát fogyasztjuk külön. Egy morzsa is nagyon sokat számít, ezért a reggelit és az uzsonnát is külön dobozba készítem, hogy még véletlenül se érintkezzen mással. A kislányom itt az óvodában is gluténmentes ételt kap - mondta az anyuka. 

A frisss.hu az Aréna utcai óvodában megtudta, hogy a program a következő esztendőkben is folytatódik, annak érdekében, hogy a szombathelyi gyermekek élete még teljesebb legyen.  

közösség

további frisss

lap tetejére