Gyalogosként keresni kell a kapcsolatot a sofőrökkel

PCS - fotó: Hornyák Emőke • 2017. május 26., péntek •
Óriási tévedésben élnek azok, akik azt hiszik, minden körülmények között a gyalogosok élveznek elsőbbséget a közlekedésben.
Gyalogosként keresni kell a kapcsolatot a sofőrökkel

Az utóbbi időben ismét megnövekedett a balesetek száma. Ezek többsége a figyelmetlenség és a kapkodás számlájára írható. Ugyanakkor meglepő eredmények születnének akkor is, ha a valós KRESZ tudásunkról kéne számot adni. Történetesen a legtöbb motoros, kerékpáros és gyalogos rendelkezik gépjárművezetői engedéllyel, mégsem alkalmazzák jól a tanultakat.

Ezúttal a gyalogosokat vettük kicsit górcső alá, mert a baleseteket tekintve Ők sérülhetnek legkönnyebben, ugyanakkor az elsőbbségadás piramisának csúcsán állnak. Legalábbis ez a tévhit kering az emberek fejében. A szabályt megfelelően alkalmazni tudni kell, illetve elfogadni azt is, hogy nem egyedül veszünk részt a közlekedésben.

Ezúttal is Unger József szakértelmét hívtuk segítségül, akivel szeretnénk megoldani egy égető problémát, amelyet a gyalogosok okoznak. Hiába tagadja a többség, bizonyára megesett mindenkivel, hogy nem kijelölt helyen kelt át az úttesten, illetve tilos jelzés ellenére szaladt át az út túloldalára. Valójában ez a cselekedet is büntetendő, ugyanakkor ahogy az autósoknál, úgy a gyalogosoknál is az a cél, hogy egymást segítve közlekedjünk.

Sokan, tévesen azt hiszik, hogy a gyalogosoknak minden körülmények között elsőbbségük van, ez nem fedi a valóságot - mondja Unger József közlekedési szakember. Valójában a kijelölt gyalogátkelőhelyet kell úgy megközelíteni az autósoknak, hogy biztonságosan áthaladjanak a gyalogosok. Azonban a problémák ott kezdődnek, ha elvárásként tekintik az elsőbbség megadását, hiszen fontos, hogy a szándékot is jelezzük az autósok felé.

Tehát, amit gyerekként tanítottak velünk a szüleink, a pedagógusok, azt felnőtt korban elfelejtjük alkalmazni. Az úttestre lépés előtt körül kell nézni és csak akkor lépjünk le a járdáról, ha megbizonyosodtunk arról, hogy biztonságosan kelhetünk át. Ha a gyalogos nem próbálja meg felvenni a szemkontaktust a sofőrrel, bizony könnyen megtörténik a baj. Épp ezért, nem csak az autóst figyelmeztethetik.

Tudatosítani kellene, hogy mindenkinek ugyanolyan kötelezettsége van akkor, amikor aktívan bekapcsolódik a közlekedésbe. Ha a mobilkészüléket nyomkodva lépünk le a gyalogátkelőhelyre, attól még a felfestett csíkok nem védenek meg bennünket. Ráadásul egyre több a szabálytalan átkelés, amelyben már óriási hátrányból indulnak a gyalogosok - hívja fel a figyelmet a szakember.

Történetesen a szabálykönyv úgy rendelkezik a gyalogátkelőhely nélküli útszakasz esetében, hogy az autóval közlekedőt védi. Az ide vágó jogszabály szerint ugyanis a gyalogos csak úgy kelhet át ilyen helyeken, hogy a folyamatos forgalmat ne akadályozza. Bár jogilag nincs tökéletesen keretbe foglalva ez a közlekedési forma, mégis megelőzhetjük a bajt, ha odafigyelve, egymást segítjük.

Ugyanakkor nem árt résen lenni, mert ha a hatóság emberei csípnek fülön a tilosban való átkelésben, már kapjuk is a bírságot:

Ha a rendőr észleli a cselekményt és az szabálysértés, akkor figyelmeztethet, vagy helyszíni bírságot szabhat ki. A bírság összege ez esetben ötezer forinttól ötvenezer forintig terjedhet. Amennyiben a helyszínen bírság kiszabására nem kerül sor, az intézkedő rendőr szabálysértési feljelentés megtételével, szabálysértési eljárás megindítását kezdeményezheti. A vonatkozó előírásokat a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975 rendelet 21§ 5,6,7,8, bekezdése tárgyalja a gyalogosok közlekedésére utaló jogszabályt.

közösség

további frisss

lap tetejére