Gépészmérnök roadshow a Gépipariban

frisss.hu Fotó: Benkő Sándor • 2016. szeptember 22., csütörtök •
Több mint 300 középiskolás hallgatta meg a szombathelyi duális gépészmérnökképzés és partnercégeinek toborzó előadásait.
Gépészmérnök roadshow a Gépipariban

A rendezvény a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Savaria Műszaki Intézete középiskolákat látogató roadshow-jának nyitánya volt, a duális gépészmérnökképzés partnercégeinek -  BPW-Hungária Kft, Delphi Hungary Kft., EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft., iQor Global Services Hungary Kft., LuK Savaria Kuplunggyártó Kft., Opel Szentgotthárd Kft., Roto Elzett Certa Kft., SCHOTT Hungary Kft., Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft., Uniriv Kft. – részvételével. A hallgatóság 11-12-13-14. osztályos gépészekből és 13. osztályos informatikus diákokból állt.

Köszöntőjében Puskás Tivadar polgármester arra buzdította a fiatalokat, hogy ragadják meg azt a lehetőséget, amit ma a műszaki pálya nyújt, hiszen „a jövő értelmisége a műszaki értelmiség”.

Kovács Péter, az SZMSZC Gépipari és Informatikai Szakgimnázium igazgatója úgy fogalmazott, iskolájuk a legméltóbb hely a roadshownyitóra, hiszen itt zajlik olyan képzés, amelynek egyenes folytatása az egyetemi gépészmérnökképzés. Mivel Szombathelyen van, nem kell a Vas megyeieknek elutazni, elköltözni, a szülőkre nem ró óriási terhet a gyermek taníttatása. A duális képzés során a fiatalok valódi ipari körülmények között tanulhatják meg a szakmát. Ez az iskola közel 60 éve képez műszaki szakembereket, ki kell használni a lehetőséget a helyben maradásra, a gépészeti szakma magasabb szintre emelésével is.

 Dr. Horváth Béla professzor, a gépészmérnökképzést egyetemi oldalról működtető Savaria Műszaki Intézet igazgatója vetített prezentációjában kiemelte:

- Jól választanak a diákok, ha a duális gépészmérnök-képzést választják, mert alapos gyakorlati ismeretekre tesznek szert már az egyetem évei alatt; lehetőségük lesz a mindenkori legújabb technikák, technológiák, termelési folyamatok megismerésére, és a végzés után biztos állásajánlat várja majd őket, ha addig jól teljesítenek. Lényeges, hogy a duális képzésben a hallgatók már az egyetemi éveik alatt is jelentős összegű havi juttatásban (vállalati fizetés és egyetemi ösztöndíj) részesülnek. Mindehhez kellő motiváltság szükséges, fegyelmezett hozzáállás, tanulni és a teljesíteni akarás, szükséges a mintatanterv szigorú betartása. Ez szorosabb időbeosztást és kevesebb vakációt jelent, de ha sikerül teljesíteni, a diploma kézhezvételekor már teljes értékű mérnökök, gépészmérnökök lesztek.

Nyul Gábor, az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft. műszaki szakképzési vezetője bemutatta a cégeket, és összefoglalta a gépészmérnöki pálya lehetőségeit. Van benne kutatás, fejlesztés, termékek tervezése (CAD CAM), prototípusok gyártása, gépek és szerszámok tervezése, szerkesztése, fejlesztése, folyamatok optimalizálása, gyártástervezés és ellenőrzés, gépek programozása, karbantartásuk koordinálása, minőségbiztosítás. Mindez a lányok számára is érdekes és elérhető!       

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére