Gépészek Savariában

Szita Róbert • 2015. augusztus 29., szombat •
Nem állunk meg az úton, hamarosan megjelenhet a villamosmérnök-képzés is a palettán – ezt közölték azon a sajtóeseményen, melyet a duális gépészmérnöki képzés aktualitásairól péntek késő este tartottak.
Gépészek Savariában

A Savaria Történelmi Karnevál pénteki jelmezes felvonulása után, az Iseum Savariense előtti területen, a GÉP-ÉSZ standon – a helyi közéleti fontos személyiségei jelenlétében – elhangzott, hogy a gépészmérnök-képzés után szélesedhetett a paletta, hamarosan ugyanis a villamosmérnök-képzés beindulhat Szombathelyen. A város, a régió, az egyetem, és a partnercégek vezetői is azt akarták ezzel nyomatékosítani, hogy ,,aki itt született, annak az embernek ne kelljen elmennie innen.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere arról beszélt, hogy Szombathely számára rendkívül fontos a műszaki felsőoktatás, ezért számos partnerrel együtt igyekeztek nyomást gyakorolni a döntéshozókra, hogy minél hamarabb elindulhasson a gépészképzés. Ennek eredményeként szeptemberben elindulhat a duális gépészmérnök-képzés. 
Hozzátette: külön öröm, hogy a BME után a második legtöbb pont Szombathelyen kellett a felvételhez. A következő, felsőoktatást is érintő feladat a villamosmérnök-képzés beindítása lesz. 

Dr. Németh István Phd., a Nyugat-magyarországi Egyetem tudományos és gazdasági dékán-helyettese, tanszéki koordinátor, egyetemi docens azt hangsúlyozta, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszternek, Harangozó Bertalan kormánymegbízottnak, Szombathely Megyei Jogú Városnak, és valamennyi vállalatnak, partnercégnek, a szakfelelősnek, a hivatalvezetőnek, és a NYME-nek is komoly szerepe van a gépészképzés létrejöttében. 
A dékán-helyettes hozzáfűzte: a jövő héten a hallgatók aláírják a szükséges dokumentumokat és megkezdődhetnek a dolgos hétköznapok. Amit most ünneplünk, az a közös siker, az összetartás.     


Tancsics Róbert, a Delphi Hungary Kft ügyvezetője, a Nyugat Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ duális gépészmérnök-képzésben részt vevő vállalati tagjai nevében kijelentette, hogy a történet példa értékű, mert az összefogás az elmúlt években töretlen volt. A NYME felismerte, hogy a műszaki felsőfokú képzésre igény van, de a gazdaság is jelezte az igényt, hogy a versenyképesség, az erőforrások gyarapítása miatt szükség van a gépészképzésre. 
Ezután ő is azt nyomatékosította, hogy ,,nem állunk meg az úton, hamarosan megjelenhet a villamosmérnök-képzés is a palettán”.  

A frisss.hu a helyszínen megtudta, hogy szeptember 3-án lesz a NYME SEK-en a hallgatók és a cégek közötti ünnepélyes szerződéskötés. 
 

közösség

további frisss

lap tetejére