Testvérvárosi szerződést kötött Szombathely és Kutaisi

SzR-HCs • 2015. február 05., csütörtök •
A hét elején nyolcfős önkormányzati küldöttség járt Georgiában, melynek vezetőjeként a kultúra, a szociális ellátás, az egészségügy, az oktatás és szakképzés, az építészet, a környezetvédelem, a turizmus, a sport és a gazdaság területére vonatkozó testvérvárosi szerződést kötöttem Szombathely nevében a georgiai Kutaisi városa polgármesterével – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melyet dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Koczka Tibor alpolgármester csütörtökön tartott.
Testvérvárosi szerződést kötött Szombathely és Kutaisi

Február 2-án testvérvárosi szerződést írtam alá a grúziai Kutaisi polgármesterével. Történelmi jelentőségűnek tekintjük ezt a megállapodást, hiszen a magyar városok közül Szombathely kötött elsőként georgiai várossal szerződést - kezdte tájékoztatóját Puskás Tiavadar.

A szombathelyi polgármester miután felidézte a grúziai testvérkapcsolat születési pillanatait, kiemelte, hogy a grúz nagykövet ajánlotta Szombathely számára, hogy Kutaisi legyen a következő kapcsolat, majd a 2012. szeptember 27-i közgyűlési határozat már fel is hatalmazta a polgármestert az egyeztetések lefolytatására.

Koczka Tibor alpolgármester a kapcsolat jövőjéről elmondta, hogy az együttműködés annyit ér, amennyit mögé tudunk tenni. Az együttműködés kultura, a szociális ellátás, az egészségügy, a gazdaság, az oktatás és szakképzés, az építészet, a környezetvédelem, a turizmus és a sport területeit öleli fel. 

A turizmus, illetve a kereskedelem lehet az a terület, ahol a kapcsolat a leghamarabb kiépülhet, az általunk kidolgozott 3-5 napos szombathelyi programcsomagot már át is adtuk Kutaisi utazási irodavezetőjének. A tiszteletünkre bemutatott táncos, kardos produkciónak itt a helye a Savaria Történelmi Karneválon. Az oktatás területén pedig azt kezdeményeztük, hogy amennyiben megindulna angol nyelven is a gépészmérnök-képzés, akkor georgiai hallgatók is érkezhetnének városunkba.   

A magyar-georgiai kapcsolatok az utóbbi időben megélénkültek, a jövő hét eleján Orbán Viktor miniszterelnök meghívására a georgiai miniszterelnök látogat Budapestre.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére