Fúzió: Egyesült a tűzoltó-, és a polgári védelmi szövetség

SzR-HCs • 2014. november 29., szombat •
A Vas megyei Szent Flórián Tűzoltó Szövetség a Megyeháza Dísztermében tartotta megalakulásának 125. évfordulója alkalmából szervezett jubileumi közgyűlését. Az ünnepi eseményen az országban elsőként egyesült a Tűzoltó Szövetség a Vas megyei Polgári Védelmi Szövetséggel, és elfogadták az új egységes Alapszabályt is. A szombat délelőtti programon átadták a Magyar Tűzoltó Szövetség által adományozható Gróf Széchenyi Ödön Plakettet, és a Szent Flórián Emlékérmeket is. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Kondora Bálint, a Vas megyei Közgyűlés alelnöke és Gagyi Levente, a Civil és Nemzetiségi Kapcsolatok Bizottsága elnöke, valamint dr. Takács Árpád tűzoltó dandártábornok, a Vas megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is.
Fúzió: Egyesült a tűzoltó-, és a polgári védelmi szövetség

A fúzió célja a lakosság biztonságának növelése, amelynek eléréséért ezentúl egy szervezetként munkálkodnak tovább: megalakult a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltó és Polgári Védelmi Szövetség. Az egyesüléssel létrejött új szövetség tagjainak száma megközelíti a háromezer főt, így a megye egyik legnagyobb civil szervezetévé vált.

Az ünnepségen Kovács András, a megyei tűzoltó szövetség elnöke beszédében a történelmi múltra emlékezett. Visszatekintését a kormánymegbízott köszöntőlevele, majd pedig a megyei közgyűlés alelnökének ünnepi beszéde követte, végül elismerések átadása következett. 

A jubileumi közgyűlés rendhagyó módon ment végbe, hiszen a múltról való megemlékezésen túl felvázolódott a jövő. A két szövetség összevont közgyűlése jóváhagyta a tűzoltó és a polgári védelmi szövetség fúzióját, így megalakult a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltó és Polgári Védelmi Szövetség. Az új szövetség tevékenységi köre a tűzoltó szakmai munkán és a tűzoltó szervezetek szakmai érdekképviseletén túl a polgári védelmi feladatokra is kiterjed. 

A fúzió célja a polgári védelmi, katasztrófavédelmi és tűzvédelmi feladatokban való együttműködés, vagyis az ifjúságnevelés, a lakosságfelkészítés, a figyelemfelhívó, megelőző tevékenység hatékonyabb megvalósítása, a felkészülés egy esetleges katasztrófa elhárítására, kezelésére. Mindezen túlmenően az újonnan megalakult szövetség célja részt venni a lakosság felkészítésében, hogy az állampolgárok képesek legyenek önmaguk, családjuk és embertársaik életét, anyagi javait eredményesen megóvni az esetleges veszélyekkel szemben. 

Feladatai közé tartozik a katasztrófavédelmi feladatok ellátása mellett, hogy közreműködjön az ifjúságnevelésben mind a tűzvédelem, mind pedig a veszélyelhárítás területén. Fontos, hogy adott veszélyhelyzetben segítse az önkormányzatok munkáját, továbbá nagy hangsúlyt fektessen a hagyományok és a nemzetközi kapcsolatok ápolására.

Az új alapszabály elfogadását követően Kovács András, a tűzoltó szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a jelenlegi alapszabály továbbviszi az elődszervezetek eszmeiségét, ugyanakkor igazodik a mai, modern kor kihívásaihoz, elvárásaihoz. Kiemelte, hogy a szövetség ezentúl is azon dolgozik majd, hogy minden tőle telhetőt megtegyen a megye lakosságának és anyagi javainak védelme érdekében. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére