Fűzfa Balázzsal eredtünk a Rambo versek nyomába és röhögtünk is egy jót, ha már ott jártunk

Frisss.hu - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. október 06., csütörtök •
Honnan jön, merre tart és mi a célja?
Fűzfa Balázzsal eredtünk a Rambo versek nyomába és röhögtünk is egy jót, ha már ott jártunk

Pár éve nagyon felkapta az internet népe a Rambo verseknek titulált videókat, és azóta elég sokat röhögünk ezeken. Az alap recept viszonylag egyszerű, a kivitelezés már nem annyira. Szóval, fogd a kedvenc külföldi színeszed egyik ikonikus jelenetével, a magyar szinkronhangját, amint egy ismert verset szaval, majd a kettőt told egymásra.

Talán az első, amit a YouTube júzerek megtaláltak maguknak, az Sylvester Stallone Rambója, amint Gáti Oszkár hangján Nagy László Ki viszi át a szerelmet című versét, pedig az egész 2009 táján kezdődhetett, az atyja pedig az animációs filmes Boldizsár Péter.

Az első a MOME-n készült egy beadandó feladatként, ahol a filmszakosoknak egy régi művet kellett újraértelmeznie. Ekkor lett meg a Benedek Elek-féle Csodaszarvas, Sinkó László előadásában, amit végül Hannibal Lecter szájába adott Boldizsár.

Fűzfa Balázstól pedig megtudtuk, hogy már legalább három fajtája van a Rambo verseknek, a vágatlan, ahol az eredeti videó képi jegyei hangsúlyosabbak, a vágott, ahol már ügyelnek arra, hogy a szájmozgás és a vers szinkronban legyen, a harmadik pedig az előadóhoz igazodik, itt már nem feltétlenül híres ember mondja a verset.

Az ilyen videók sikere pedig a rétegekben keresendő, mert legalább három különböző dologból lesz végül egy, kerek egész. A vers és annak üzenete az első, a versmondás, az előadó stílusa a második és ehhez kapjuk végül a híres külföldi színészt, aki "élete" szerepében próbál helytállni.

A Rambo versek viszont azt is bebizonyították Fűzfa szerint, hogy vágyunk a többrétű, többjelentésű dolgokra, mert igazán ezek tudnak szórakoztatni és elgondolkodtatni minket, mindez pedig a 20. század hozadéka, amikor az idő elkezdett töredezetté válni, az egészből pedig részek lettek.

Balázsnak pedig annyira tetszik ez a műfaj, hogy a diákjainak is kellett már Rambo verset kreálniuk, ezek közül néhányat meg is nézhettünk szerdán este a Berzsenyi Könyvtárban és az is kiderült, hogy az alap műfajnak már vannak oldalhajtásai, ilyen például a Facebook vers, ahol egy facebookozós szituációra (facebook profil, üzenőfal és csetelés) húzzák rá az klasszikus művet.

Összességében remek egy órát töltöttünk el Fűzfa Balázs és Rambo verses videók társaságában és talán nem bántó azt írni, hogy azért az utóbbiakat élveztük jobban.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére