Futófesztivál Szent Márton jegyében

SzR-HE-KG • 2015. szeptember 27., vasárnap •
A futásé volt a főszerep vasárnap, Szombathelyen. A félmaraton mellett a 10 km-es utcai, és a 4X2,5 km-es váltó országos bajnokságot is megrendezték, emiatt több utca forgalmát részben vagy teljes egészében korlátozták.
Futófesztivál Szent Márton jegyében

A futófesztivál keretében az országos bajnokságot és az amatőr futamot is elindította a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület. Kívés István, a SzoESE atlétikai szakosztályának vezetőedzője a frisss.hu-nak elmondta: sokan jelentkeztek a különböző versenytávokra, a félmaraton esetében például több mint nyolcvanan jelezték, hogy szeretnének indulni. A versenypálya a Gagarin út-Tófürdő-Dolgozók útja-Szent Imre herceg útja útvonalon teljesített 3 környi távolság volt.

A másik amatőr versenyszámként a 10 km-es futást és a 4x1 körös váltót rendezték meg. Ezekre is sokan jelentkeztek, a rajtszámokat már szombaton át lehetett venni egy Fő téri Sportboltban.
Vasárnap 12 óra 55 perckor rajtolt a félmaraton, 14 órakor pedig a 10 km-es futás és a 4x1 körös váltó. 13 órakor indult el a Magyar Bajnokság, de abban a helyiek nem vehettek részt. Viszont drukkolhatott a közönség néhány helyi, dobogóra esélyes versenyzőnek, így Molnár Zitának, aki a junior női korosztályban, és Kovács Attilának, aki a junior fiú korosztályban esélyes, és mindketten a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület (SzoESE) versenyzői.

Szent Márton Futást 14 órakor indították el, és minden futó részese lehetett annak a megmérettetésnek, miszerint a rajthoz képest előre 1700 m-nél állítottak fel egy rajtkaput, és azon futottak át a versenyzők. Ez egy részhajrá volt, melynek férfi és a női győztesei lettek Szent Márton Bajnokai.

Babafutást is tartottak vasárnap. 3-4-5 éves gyerekeket vártak 20-30-40 méteres távokra. Itt helyezéseket nem hirdettek, de érmet mindenki kapott. Ennél a versenyszámnál az volt a cél, hogy a kicsik élvezzék a futást, lássák, hogy működik egy ilyen program, milyen ez a sport. Emellett futóbiciklizésben is starthoz állhattak a gyerekek. Kiegészítő programként a SzoESE fiataljainak versenyét is lebonyolították, ők 2 vagy 3 csapatban vehettek részt a váltóversenyeken, de 10 év körüli, alatti külsős gyerekek is bekapcsolódhattak a programba.

A versenyt értékelő Polgár Tibor, a NymE Sporttudományi Intézetének igazgatója honlapunk kérdésére elmondta: a Magyar Atlétikai Szövetségnek (MASZ) nagyon tetszett már tavaly is ez a verseny, ezért igyekeztünk idén is izgalmas sportélményt szervezni. Ebben az időjárás is támogatást nyújtott, így az időeredmények is egész jók lettek.

Ha a MASZ is úgy akarja, akkor jövőre ugyanekkor, ugyanitt találkozunk, és igyekszünk egy újabb szombathelyi hagyományt teremteni - tette hozzá Polgár Tibor.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére