Futás alatt mindegy, hogy esik vagy fúj!

Szita Róbert fotó: frisssfm Facebook • 2016. augusztus 22., hétfő •
A nagyatádi országos bajnokságon saját kategóriájában (+55 évesek) dr. Koltai Miklós, aki nem mellesleg a NyME-SEK Sporttudományi Intézetének docense, hatodik helyezést ért el.
Futás alatt mindegy, hogy esik vagy fúj!

A sportember a legkeményebb hazai ironman versenyt teljesítette. Korábban, az idei Vasi Vasemberen 3. helyezett lett korcsoportjában. 

Közel 40 esztendeje, hogy 12 őrült amerikai Hawaii-n nekiindult egy brutális távnak. Az előzményekhez tartozik, hogy négyen leültek egy asztalhoz és egyikük azt mondta, hogy ő le tud úszni 3,8 km-t, erre a másik azt mondta, hogy ő 180 km-es távot is le tud kerekezni, a harmadik pedig arról beszélt, hogy ő bizony lefutja a maratoni távot, vagyis 42.195 métert. A negyedik rajtuk is túltett, ő azt merte mondani, hogy az úszást, a kerékpározást és a futást is teljesíti egymás után, egyvégtében. Szóval úszás, kerékpározás és pihenésképpen futás.

Így indult el a világon, az országban pedig Szombathelyen a triatlon versenyek sorozata. A vasi megyeszékhelyen 1984-ben rendezték az első hazai triatlont. Már ekkor találkozunk a sportág körül sürgő-forgó Koltai Miklós nevével, de erről majd később, az alábbiakban.  

A nagyatádi ironman verseny a mindenkori országos bajnokság, melyet idén immár huszonhatodik alkalommal rendezték meg. Érdekesség, hogy a 75 esztendős Szebeni Endre mind a 26 alkalommal teljesítette az elképesztő távot. Az idei bajnokság során 599 egyéni célba érkező volt, néhányan persze feladták, de mintegy kétszázan váltóban is teljesítették a távot.

A nagyatádi országos bajnokságon tíz Vas megyei indult, közöttük Mesterné Dr. Temesi Zsuzsanna kategóriájának győztese lett, a SzoESE másik sportolója, dr. Koltai Miklós a maga 55 esztendejével pedig a doyenje volt a vasi csapatnak. Vele beszélgettünk.  

A triatlon legkeményebb formája az ironman?

Igen, mindenképpen. Ugyanakkor el kell, hogy mondjam, ha valaki nagyon precízen és lelkiismeretesen felkészül, akkor ez nem olyan brutális, mint sokan ezt gondolják. A komoly fizikális felkészülés nagyon fontos, bár sokak szerint minden fejben dől el.

Verseny közben mi motiválja?

Az utolsó pillanatig koncentrálni kell, hogy sikerüljön teljesíteni. Minden percben folyamatos kontroll alatt kell tartania magát az embernek. ha figyelünk a belső és külső dolgokra, akkor egy hallatlanul izgalmas versenynek lehetünk részesei.

Milyen célokkal indult neki az országos bajnokságnak?

Ez volt a második ilyen versenyem, tavaly arra voltam kíváncsi, hogyan reagál a szervezetem erre a terhelésre, idén pedig azt terveztem, hogy megjavítom a tavalyi eredményemet, ez sikerült is, 43 perccel hamarabb beértem. Ehhez az kellett, hogy kicsit változtattam a felkészülésemen, természetesen menet közben pótoltam az energiámat és az elveszített ásványi anyagokat is. Amikor a célba érkeztem 12 óra 53 percet mutatott az óra, ez a korcsoportom 6. helyét jelentette.

Miért ezekben az években kezdte el az ironman versenyek teljesítését?

A triatlon mindig nagy szerelem volt. A Vasi Vasemberen fő szervezőjeként, majd versenyzőként indultam, az idei eseményen korosztályomban a 3. lettem Szóval mindig nagy kihívásnak tekintettem az egyre nagyobb távokat. Tavaly döntöttem el, hogy kipróbálom, megtetszett, hatalmas élmény, szeptember 1-jén már nevezek is a jövő évi versenyre.

Hogyan edz, hogyan készül a versenyekre?

Ahhoz, hogy valaki ezt az irdatlan távot biztonsággal teljesítse, egy esztendő alatt minimum 100 km-t kell úsznia, 3-4 ezer km-t kell kerékpároznia. Emellett én minden nap 10 km-t futok, Lili nevű vizsla kutyámmal, közben fél maratoni távot, és a maratonit is lefutom akár többször is. A futás alatt mindegy, hogy esik, vagy fúj, futni kell, semmi nem számít. 

 

közösség

további frisss

lap tetejére