Forma1: osztrák után, brit és magyar nagydíj előtt

Szita Róbert - Fotó: Batchelor / XPB Images, gp-live.hu • 2016. július 06., szerda •
Sokszor azt hinné az ember, hogy már nem történik semmi, aztán hirtelen valami meglepő, utánozhatatlan ,,csoda” rajzolódik ki, amit csak a legnagyobbak tudnak generálni. Így volt ez a hétvégi osztrák nagydíjon is. Hamilton és Rosberg megint egymásnak estek.
Forma1: osztrák után, brit és magyar nagydíj előtt

A hétvégi Forma-1-es Osztrák Nagydíjat sok magyar figyelte, szinte főpróbát tartottunk a szemeinkkel a 2 hét múlva kezdődő magyar futam előtt. Ilyenkor mindig előjön, amikor gyermekkoromban még Niki Lauda ültetett le a tévé elé és a legendás kommentátor, Dávid Sándor kalauzolt el a leggyorsabb autók versenyén.

A hetvenes években is fantasztikus versenyeket élvezhetett a benzingőzre áhítozó autósport-rajongó, és az igények azóta sem nagyon változtak. Izgalmas rajtot, rengeteg előzést, minimum egy biztonsági autó bejövetelt, egy kis esőt és persze fantasztikus finist várunk. A sógoroknál rendezett Grand Prix-n szinte minden álmunk megvalósult.      

Lewis Hamilton indult az élről, jól sikerült a rajtja, elsőként fordult, a hátsó régióban kisebb koccanások, hatásos fékezések is előfordultak. Sokáig bízhattunk az esőben, de végül a száraz pálya megkönnyítette a menők és a kevésbé élversenyzők életét egyaránt. Hiába ünnepelte 29. születésnapját a négyszeres világbajnok, Sebastian Vettel, vasárnap még a 29. körig sem jutott el, hiszen a 27. körben sajnálatos defektet kapott és búcsút intett a futamgyőzelemnek, de még a pontszerzésnek is.

A 44. körben az élen haladó Nico Rosberg hibázott, így csapattársa közelebb zárkózott hozzá. A 71 körös verseny hajrájában óriási csata bontakozott ki. A mindössze 18 esztendős Verstappen megint nagyszerűen körözött, hiszen a nyolcadik helyről indulva tíz körrel a vége előtt az első pozícióig menetelt. Annak ellenére, hogy keményen védekezett a mezőny Benjáminja, Rosberg végül megelőzte, ugyanez később Hamiltonnak is összejött.

A futam leintése előtt két körrel már csak fél másodperc választotta el a két pilótát, amikor az egyik kanyarban Hamilton megpróbálta kívülről Rosberget lehagyni, de összeért a két Mercedes. A versenyt mindketten folytatták, Hamilton győzött, Rosberg pedig a sérült járgánnyal ,,csak” a negyedik helyre araszolt be. Max Verstappen eddigi rövid karrierje során immár másodszor állt fel a dobogóra, ezúttal második lett, a harmadik helyen Kimi Räikkönen végzett.

Nico Rosberg előnye így 11 pontra csökkent a világbajnoki pontversenyben Hamilton előtt, aki a hétvégi Brit Nagydíjon már meg is előzheti csapattársát.  
A Magyar Nagydíjat július 24-én rendezik a Hungaroringen, és csak remélhetjük, hogy a magyar futam is hasonlóan izgalmas lesz, mint az osztrák.

Egy biztos, Mogyoródon is 71 kört kell majd teljesíteni. Már alig várom!

 

közösség

további frisss

lap tetejére