Fonogram-díjra jelölték a vasi Zaporozsec zenekart

frisss.hu - Horváth Csaba • 2015. május 16., szombat •
De vár még rájuk nyáron egy Volt Fesztiválos és egy A38-as fellépés, valamint egy MR2 Akusztik meghívás. Varga Bence, a csapat frontembere mesélt a csapat mostani helyzetéről.
Fonogram-díjra jelölték a vasi Zaporozsec zenekart

A Zaporozsecről az utóbbi időben csak jó dolgokat hallani, két klippel is kijöttetek.

Mozgalmas időszakon vagyunk túl és ennél még durvább következik. Tavaly bemutatkozott a csapat a VOLT Fesztiválon, de felléptünk a körmendi AlterRábán is. Sikeres volt a Jordán Tamás szereplésével készült Emszercénégyzet, és a pár hete megjelent a Menjünk a Marsra! Sőt, nyárra készülünk egy öt számos lemezzel.

Ez az öt szám gondolom ismert a rajongóitoknak, lesz meglepetés?

Igen, a koncertre járók jól ismerik a dalokat. Az egyik egy Tom Odell szám, az Another Love feldolgozása. Régebben egy ismerősöm megkért, hogy fordítsam le és ez szerintem jól sikerült, így átvettük mi is, bár próbáltuk a saját képünkre formálni. Ez már egy rockosabb téma lett, még az engedélyre várunk Tom Odell kiadójától. A másik szám is egy kísérletezés. Fűzfa Balázs tanár úr „12 legszebb magyar vers” irodalomnépszerűsítő kampányában szerepelek, Weöres Sándor: Valse triste című verset zenésítettem meg, ami szintén rákerül a lemezre. A többi legyen meglepetés.

Hogy fér meg egy albumon a rock és a szépirodalom?

A Weöres-versből egy rockos-bluesos dalt csináltunk. A párosítás talán furcsa, de a vers hangulatához pont passzol.

A lemezfelvétel mellett merre lesztek a nyáron?

Megint találkozhat velünk a közönség az AlteRábán és a VOLT Fesztiválon, július 2.-án. Megyünk Budapestre az A38-ra, ahol még nem játszottunk. Meghívást kaptunk az MR2 Akusztikba, ami még nagyobb kihívás. Jó nyárnak nézünk elébe.

Az MR2-ben elő kell adni egy feldolgozást is, tudjátok már mi lesz az?

Még megya vita róla a csapaton belül mi legyen. Én a Wellhello Rakpartjára gondoltam, szerintem azt izgalmasan meg lehetne csinálni. Színesítené a szám a repertoárt. Még vacillálunk persze, de a stílusunktól valami nagyon távoli dolgot szeretnénk bemutatni.

Nálatok ez a sokszínűség tudatos?

Szeretünk játszani a stílusokkal, olyanok vagyunk akár egy zenei olvasztótégely.

Nemrég jött ki a Menjünk a Marsra! című dalotok klipje.

Sokat játszotta a Petőfi Rádió a számot és elég nagy sikere volt, ezért forgattunk rá egy klipet. Fontosnak tartottuk, hogy be tudjuk vonni a Zaporozsec közösségét. Megkértük őket, hogy énekeljék fel és küldjék el az eredményt. Viszonylag sokan jelentkeztek, mi meg összeállítottunk belőle egy mixet.

Múlt héten jöttek ki a Fonogram-díj jelöltek és ti is köztük vagytok az „év felfedezettje” kategóriában.

A kiadónk, a ko records nevezett minket, de mi sem gondoltuk, hogy ennek van esélye. A jelölés nagy megtiszteltetés, jelzi azt, hogy jó irányba haladunk, szakmailag elismernek minket. Egy háromszáz fős szakmai bizottság szavazta meg a csapatot.

A ti kategóriátokban van nagy „ellenfél”?

Mindegyik jelölt teljesen más stílusú, nehéz összehasonlítgatni. A Middlemist Red például a neo-psych vonalat követik, a Mary Podkins kicsit befutottabb zenekar. Meglátjuk mi lesz.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére