Fókuszban a megújuló energia

SzR-HCs • 2015. július 24., péntek •
Egy ország sikere jelentős mértékben függ a fosszilis energiahordozókra épülő felhasználási struktúrától és az energiatakarékosságtól – hangzott el a ,,Megújuló Energia Kutató Központ – Mobil Biogáz Kutató Egység” című projekt bemutató sajtótájékoztatóján.
Fókuszban a megújuló energia

Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke még a rendezvény előtt mondta el honlapunknak, hogy projekt megvalósulásának záró rendezvénye ez az alkalom. 

A kamara ahol tud, segít
A VMKIK minden lehetőséget kihasznál, hogy a gazdaság szereplőinek, a mikro- közép- és nagyvállalkozásoknak segítséget adjon – folytatta a frisss.hu-nak adott interjúját a kamara elnöke, aki a kamara szlogenjére utalva hozzátette: egy embernek minden nehéz, de együtt mindent könnyebben megoldhatunk. 


Kovács Vince a projekttel kapcsolatban azt is elárulta, hogy a FIBAG Biogas Kft. vállalkozáscsoportnak korábbi kapcsolata is volt már a kamarával, így nem véletlen a mostani együttműködés sem. A VMKIK elnöke a magyarországi foglalkoztatottságot központi kérdésnek nevezte, hiszen – mint a frisss.hu-nak kiemelte – a hazai vállalkozások 70%-a diplomásokat foglalkoztat. Támogatni kell az olyan fejlesztéseket, melyek eredménye hasznosítható – utalt a VMKIK elnöke a projekt 1 milliárd forintos forrásköltségére.

A projekt és a cég
Több mint egymilliárd forintos beruházással megújuló energiákkal kapcsolatos technológiák kutatására kutatóközpontot hozott létre az osztrák tulajdonú FIBAG Biogas Kft. Vépen. 
A csütörtöki projektzárón Mario J. Müller, a FIBAG Biogas Kft. ügyvezető igazgatója a többi között elmondta, hogy a 2011-ben indult projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében 561,4 millió forinttal támogatta.

A VMKIK székhelyén megtudtuk, hogy a projekt alkalmat teremtett arra, hogy olyan mobil biogázkutató egységet is kifejlesszenek, amely a helyszínen tudja vizsgálni a biogázüzemek működését, és egy új technológia alkalmazásával képes az előállítás hatékonyságát akár 15-18 százalékkal megnövelni.
Érdekesség, hogy Európában a biogázt előállító üzemek száma már meghaladja a 14 ezret, ezek közül 350 található Ausztriában, ugyanakkor Magyarország jelentős kihasználatlan potenciállal rendelkezik, nálunk csupán 45 biogáz üzem működik jelenleg.
A projektzárón az is kiderült, hogy a vépi kutatóközpontban kidolgozott eljárással csökkenthető a fermentáció ideje, és gyorsítható a biogáz előállítása, amelynek eredményeként jelentősen csökken vagy teljesen megszűnik a kellemetlen szaghatás. 

Fókuszban a biomassza és a biogáz
 
Dr. Gyenge László, a Kft. kutatás-fejlesztési igazgatója a projekt bemutatása során arról szólt, hogy a 2009 novemberében alapított cég célja a biogáz előállítási folyamatának optimalizálása és ennek érdekében a helyi laboratóriumban kutatnak.
Meghatározta a biogáz fogalmát is, mely – mint megtudtuk – olyan gázelegy, mely szerves anyagok, mikrobák által anaerob körülmények között történő lebontás során jön létre. A kutatás-fejlesztési igazgató ezután a teljes folyamatról, az előkezelésről és a gőzrobbantásról is beszélt. A biogáz lévén zöld (hő- és elektromos), illetve megújuló energiához jutunk.  

De mi is az a biogáz?

A biogáz nem más, mint a szerves anyagok levegőtől elzárt (anaerob) lebomlása során keletkező gázelegy, amely mintegy 50-70% metánt tartalmaz. További összetevői: 30-40% szén-dioxid, vízgőz, kénhidrogén. A metántermelő mikróbák számára a nedves, levegőtől elzárt  környezet a megfelelő. Ekkor a szerves anyagokat életfolyamataik során lebontják és biogáz képződik. 

közösség

további frisss

lap tetejére