Feltétel nélküli szeretet (fotókkal és videóval)

szróbert • 2014. április 03., csütörtök •
Az idén is április 2-án világították kékre a Parlament kupoláját az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) kezdeményezésére. Az autizmus világnapja alkalmából az ország több mint 20 pontján tartottak rendezvényeket. A vasi megyeszékhelyen Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte a Városháza előtt műsort is adó autizmussal élő gyermekeket, fiatalokat és felnőtteket. Tekintse meg képgalériánkat és videóinterjúinkat!
Feltétel nélküli szeretet  (fotókkal és videóval)

Az autizmusról

Az autizmus világnapját 2008-tól tartják április 2-án az ENSZ kezdeményezésére, hogy ráirányítsák a figyelmet az autista emberek problémáira és folyamatosan növekvő számára. Az autizmus az agyi működés alapvető fejlődésterületeket érintő, egész életen át tartó zavara, amely a szociális viselkedés, a kommunikáció, a képzeleti működés és a rugalmas gondolkodás fogyatékosságában jelentkezik.

Az autisták számára nehézséget jelent a saját és mások gondolatainak, szándékainak, érzelmeinek a felismerése, nem képesek mások viselkedésének értelmezésére, így reakcióikat sem képesek a másik ember igényeihez igazítani. Az autisták mintegy 95 százaléka egész életén át alkalmatlan marad az önálló életvezetésre.
Az autizmus a becslések szerint világszerte 67 millió, Magyarországon pedig legalább mintegy 100 ezer embert érint.
A világnap célja, hogy a figyelem az autizmusra, az autizmussal élők hétköznapjaira irányuljon. A világnapon látványos programok hívják fel a figyelmet az autista emberekre. Ezek közül a legátfogóbb az Autism Speaks Light is Up Blue! (Ragyogjon kékben) kampánya, amelynek keretében a világ számos híres épületét világítják ki kék fénnyel, köztük a riói Megváltó Krisztus-szobrot, a Niagara-vízesést, a londoni Big Bent, a párizsi Eiffel-tornyot, a prágai Károly-hidat, a római Colosseumot, valamint Magyarországon a Parlamentet és a Művészetek Palotáját.

Programok országszerte és Szombathelyen 

Az autizmussal élők magyarországi érdekvédelmi szervezete, az AOSZ és tagszervezetének rendezvényein több helyen lehetett sétálni, kirándulni vagy futni az autistákért, de koncerteket, és előadásokat is tartottak. 
Szombathelyen, a Pázmány Péter körútról indult, majd a Városházánál ért véget a séta, melyen mintegy százan – gyermekek, fiatalok és felnőttek – vettek részt. A séta közben jókedvűen beszélgettek, zenéltek, de arra is lehetőség nyílt, hogy járókelőket tájékoztassanak az autizmusról.

A Fő téren előbb Tóthné Sipos Judit, az Aranyhíd Nevelési- oktatási- és integrációs központ megbízott igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere mondott beszédet. A város első embere miután a világnap eredetére emlékeztetett, arról beszélt, hogy az autizmussal élő gyermekek és felnőttek olyan szeretetre méltóak, hogy megérdemlik a maximális türelmet, az elfogadást és a figyelmet. 
"Szombathely pedig mindenkinek segíteni szeretne, ezért is hívják a várost a segítés városának. Ezt az is bizonyítja, hogy itt jött létre a Holnap Háza, mely töretlen lelkesedéssel látja el, gondozza azokat, akik rászorulnak a segítségre" – tette hozzá a polgármester.

Az Esőemberke Alapítvány kuratóriuma képviseletében megjelenő Nádorné Vörös Ibolya a feltétel nélküli szeretet fontosságáról is beszélt az őt megszólaltató FRISSS TV-nek.


A Fő téren lezajlott műsorban autizmussal élő gyermekek, fiatalok és felnőttek szerepeltek, majd a műsor végén mindannyian szabadon engedték a kék lufikat.

Rumi Edina szülő autista kislányával együtt lépett fel. Kérdésünkre elmondta: "az autizmus világnapja nemzetközi rendezvény, ezt mutatja az is, hogy ilyenkor a világ minden pontján kék színnel világítanak meg fontosabb építményeket. Ez a séta arra szolgál, hogy felhívjuk a figyelmet az autizmussal élőkre, hiszen hazánkban mintegy százezer gyermek, fiatal, illetve felnőtt él autizmussal. Ilyenkor kicsit együtt vagyunk és élvezzük az életet."

Az autizmussal élők műsora táncot, verset, zenét egyaránt felvonultatott, majd a program a kék lufik szabadon engedésével zárult.

Nézze meg képgalériánkat a cikk alatt!

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére