OMSZ: Fejlődik a szervezett mentés

szróbert-HCs • 2014. október 17., péntek •
Szervezett mentés száztíz esztendeje zajlik Magyarországon – hangzott el a Magyar Oxyológiai Társaság hétvégi vándorgyűlésén, Szombathelyen. Az európai újraélesztő nap alkalmából, a Claudius Hotel aulájában még reanimációs bemutatót is tartottak. A szakmai találkozón a frisss.hu-nak dr. Burány Béla, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója elmondta, hogy a szervezettség, és az eszközpark mellett a mentőszolgálat szakmaisága is országosan egységes.
OMSZ: Fejlődik a szervezett mentés

Rajtunk kívül nagyon kevés országnak sikerült megszervezni, hogy országosan egységes mentőszolgálatot működtessenek. Ez egyfajta hungarikum, melynek óriási előnyei vannak, gondoljunk csak az iszapkatasztrófára, vagy a dunai árvíz háttérvédelmére. A mentőszolgálat töretlenül fejlődik, hamarosan a jelentős fejlesztések végéhez érünk, ezek pedig tényleg a korszerű, huszonegyedik századi mentésmetodikáját célozzák meg - hangsúlyozta a frisss.hu-nak nyilatkozó OMSZ főigazgató. 

A vándorgyűlés referátumai között szó esett az égésbetegségekről, a szepszisről, a szívinfarktus sürgősségi ellátásáról, de a mentésirányítás, a mentésfejlesztés, a mentőszolgálat szervezete is szóba került. Emellett a technikai eszközökről, így a mentőgépjármű-állomány fejlődéséről, valamint a korszerű mentőgépjárművek fejlesztéséről is tapasztalatot cseréltek. 
A szabad előadások közben hangzott el Puskás Tivadar polgármester előadása, mely ,,Szombathely, a segítés városa" - a reanimáció tömeges oktatása című tájékoztatója is, Kőcse Tamás pedig az ,,alapszintű újraélesztés tömeges oktatási módszertana a ,,Szombathely, a segítés városa" mintaprojektben. 
A program péntek délután epizódjaként megválasztották a Magyar Oxyiológiai Társaság vezetőségét, este pedig a vándorgyűlés résztvevői, a szombathelyi mentőállomáson felavatták Fúsz Ernő emléktábláját.    

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére