Fejlődhetnek Vas megye települései

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2015. december 09., szerda •
A Magyar Államkincstár megrendezte a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Információs Napokat országszerte, ma Szombathelyen is.
Fejlődhetnek Vas megye települései

A TOP megyei szinten határozza meg a fejlesztési kereteket. Elsősorban az önkormányzatok beruházásaihoz biztosít forrásokat. Az információs napok célja, hogy a közeljövőben megjelenő pályázati felhívásokat minél szélesebb körben megismertesse a lehetséges kedvezményezettekkel.  

Az eseményen számos település vezetője vett részt. A program előtti sajtótájékoztatón Majtényi Lászlótól, a megyei közgyűlés elnökétől megtudtuk: egy képzeletbeli startpisztoly dördült el ma. Hároméves előkészítő munka után a hónap közepén elérhetőek lesznek a Területi Operatív program pályázatai. 35,6 milliárd forint áll Vas megye és Szombathely korszerűsítésére ebben a ciklusban. 

Majtényi László 

Hangsúlyozta, hogy a települési önkormányzatok önerő nélkül juthatnak uniós fejlesztési forrásokhoz, ezért várhatóan minél többen szeretnék majd megszerezni ezeket. A Magyar Államkincstár megyei kirendeltsége együttműködik a megyei önkormányzattal. Az elmúlt hónapokban zajlottak az egyeztetések a pályázatokról. Nézzük, mire mennyi jut: a helyi gazdaság és infrastruktúra újítására 2,7 milliárd forintot, a térségi turizmus fejlesztésére 1,9 milliárdot, a közösségi közlekedésre 3,3 milliárdot, az integrált városfejlesztésre (pl. csapadékvíz-elvezetésre, leromlott városi területek rehabilitációjára) 5,2 milliárdot, bölcsődei, óvodai, iskolai felújításokra 5,1 milliárdot, az egészségügyi, szociális alapellátások korszerűsítésére pedig 1 milliárd forintot adnak.

Arra ösztönzik a megye településeit, hogy bizonyos pályázatokat ne egyedül adjanak be, hanem álljanak össze a szomszédos települések, az egy önkormányzati hivatalhoz tartozók. Ha nagyobb, drágább igényeik vannak, akkor sokkal hatékonyabban tudják ellátni úgy, ha összefognak, közösen nyújtják be a pályázatot.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére