Fejlesztések és igények a szombathelyi Derkovits-lakótelepen

kg Fotó: Hornyák Emőke • 2016. február 18., csütörtök •
A város nyugati felén elterülő lakótelepet az 1960-as években kezdték el kiépíteni.
Fejlesztések és igények a szombathelyi Derkovits-lakótelepen

Lakótelepi szemlénk következő állomása a Derkovits-lakótelep északi része volt. Ahhoz, hogy pontos képet kapjunk arról, mennyit fejlődött az utóbbi időben, mit szólnak a lakók, és mire lenne igény, megkerestük Horváth Somát, a (4.) körzet képviselőjét.

Megtudtuk, hogy számos fejlesztés valósult meg az elmúlt nagyjából másfél évben a városrészen: rendbe tettek két játszóteret és buszvárót építettek a Váci Mihály utcában, valamint több pihenőpadot alakítottak ki és cseréltettek például a Szűrcsapó utcában. A képviselő elmondta, hogy a lakótelep mindennapi életében irányadó a közbiztonság, valamint a gyerekes családok és a szépkorúak (ők teszik ki a Derkovitson élők nagy részét). Az elmúlt években többször volt probléma a közbiztonsággal. Az előrelépést az jelentette, amikor a Szűrcsapó utcai, majd a Váci Mihály utcai szolgáltatóház környékét bekamerázták. A lakók emellett azt szeretnék, hogy a közterület-felügyelet gyalogos járőrszolgálatát bővítsék - tette hozzá.

A Váci Mihály utca páros oldalán már három európai szintű játszótér található, ezekre komoly igény volt a lakosság körében. A kisgyermekes családok részéről felmerült, hogy kevés olyan lehetőség van, ahol a kicsik is használhatják a játékokat. Ezért a meglévő játszótereken négy darab „babyhintát” helyeztek el (például a Váci utcai orvosi rendelő mellett). A Bem József és a Szűrcsapó utcai sportpályán ősszel kicserélték a balesetveszélyes kerítésrészeket, füvesítették a terület egy részét, tavasszal pedig lefestik majd a kapukat (nemrég hálókat is helyeztek a kapukra). Ezen kívül több járdaszakasz újult meg az előző év elején a Bem József utcában.

Tavaly ősszel szemétszedést szerveztek a lakótelepen (ez volt az „őszi nagytakarítás”). A HÁROFIT Közhasznú Egyesület emberei tettek rendet. Tavasszal is várható takarítás a városrész azon pontjain, ahol a köztisztaság olykor gondot okoz. A SZOMPARK munkatársai pedig a zöldterületekért felelnek: nyáron nyírják a füvet, ősszel pedig összeszedik a lehullott leveleket, bőven akad feladat. Az ezzel kapcsolatos lakossági észrevételeket minden esetben továbbítják a parkfenntartónak.

Horvát Soma szerint a legnagyobb probléma a parkolás. Kevés a parkolóhely a Derkovitson, és kevés terv készült ennek megoldására az utóbbi tizenöt évben. A képviselő idén is javasolni fogja az önkormányzatnak, hogy tervezzenek parkolókat. Számos alkalmas helyszín van, példaként említette: a Paragvári utca 79. és a Szűrcsapó 2. közötti területet: itt is bővítésre van szükség. Ezen kívül a meglévő parkolók felfestése javításra szorul (ezt sokan jelezték). A parkolók kialakítása mellett a zöldterületek felújításának folytatása is a célok között szerepel.

Paragvári utca 79. és a Szűrcsapó 2. közötti terület

Szóba került, hogy egy több éve húzódó gond oldódott meg: február elsejétől a 9-es busz (a Derkovits és a Joskar-Ola között közlekedik, érinti a belvárost is) hétköznap reggel és délután húsz percenként jár.

A képviselő kifejtette: nagy előrelépés, hogy a Váci Mihály utcában a járdák közötti területeknél több magas járdát akadálymentesítették az elmúlt egy évben - ez a babakocsisoknak is segítség. Megkérdeztük, mit szólnak azok, akiknek van kutyájuk, vannak-e megfelelő területek a sétáltatáshoz. A Vácin található kutyafuttatónak tavaly megjavították a kerítését, és kicserélték a hulladékgyűjtőt. A Bem és a Szűrcsapó közti futtatót több kritika éri, de változás ott is történt: a lakók szerettek volna olyan padokat, melyek az árnyékos részen vannak elhelyezve. Ennek érdekében keresték fel Horváth Somát és Czeglédy Csabát, az 5. választókerület képviselőjét. A SZOMPARK segítségével ez is megvalósult. Ennek a kutyafuttatónak a kerítését ki kellene javítani, ha lehetőség adódik, ezt is megcsinálják - mondta el Horváth Soma.

Mi is körbenéztünk a lakótelepen. (A képviselő körzetében egyébként körülbelül ötezren laknak.) Elmondhatjuk, hogy tiszta és rendezett a Derkovits, elegendő bolt áll a lakók rendelkezésére, igényesek a játszóterek, öröm volt végigsétálni az utcákban!

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére