Frontvonalban a fehér- és barnaköpenyesek

Szita Róbert - Horváth Csaba • 2015. június 26., péntek •
A korábban elavultnak számító sterilizálót az ország élvonalába repítette ez a beruházás – tudtuk meg csütörtök délután a Markusovszky kórházban.
Frontvonalban a fehér- és barnaköpenyesek

Folyamatos a fejlődés, minden megújul, modern építészeti és műszaki megoldások – kaptam el két egészségügyi szakdolgozó beszélgetésének egy részletét a központi sterilizáló épületébe lépve. És valóban, a kormánymegbízottól a polgármesteren át a megyei főjegyzőig, mindenki azt láthatta, hogy a rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése kapcsán újabb lépcsőfokához érkezett a szombathelyi kórház modernizációja. 

Köszöntő szavak 

Harangozó Bertalan kormánymegbízott ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy a Markusovszky kórházról, illetve az egészségügyről nem feltétlenül a központi sterilizáló jut az ember eszébe, hiszen sem a televíziós műsorok, sem a híradások nem erről szólnak, ugyanakkor a sterilizálás hiánya halálos következményekkel is járhat. 


Az itt zajló munka nagy jelentőségű, hiszen az ,,apróság” sokszor fontosabb, mint a látványos dolgok, a látványos fejlődések. A kórházi gyógyító munka fehérköpenyes frontvonalában szolgálókat segíti ez a beruházás, mely a logisztika, az informatika, és az építészet területén dolgozóknak is köszönhető, hiszen munkájuk a beteg embereknek ad reményt és esélyt nap, mint nap – fogalmazott a kormánymegbízott, aki azt is hozzátette, hogy a frontvonalban végzett fehérköpenyes tevékenység mellett a ,,barnaköpenyes” munka elismerése is nagyon fontos. 

Puskás Tivadar polgármester szerint azért jó a helyi egészségügy, mert olyan emberek dolgoznak itt, mint az általa is jól ismert kollégák, és nem mellékesen azért, mert a megye és a város vezetői is több, kevesebb időt eltöltöttek az egészségügyben. 
Idővel mindenki a körülmények rabjává válik, de a hivatástudat is nagyon fontos. Az elmúlt időszakban 14 milliárd forintnyi fejlesztés jutott a szombathelyi kórházra, a fejlődés tehát töretlen, de további inspirációra is szükség lesz – tette hozzá a város vezetője. 

A projektet bemutató főigazgató, prof. dr. Nagy Lajos örömét kifejezve, azt mondta, hogy ide akár az oktatási központ is beköltözhetne, hiszen az ország élvonalába repítette ez a beruházás a szombathelyi sterilizálót. 

A köszöntő szavak után bemutatták a sterilizálót, mi pedig a projekt részleteiről dr. Kecskés Lászlónétól, a központi sterilizáló vezetőjétől érdeklődtünk.


Mind építészetileg, mind műszerezettség terén teljesen megújult sterilizálóban már teljesen a mai kor szellemének megfelelően alakították ki a helyiségeket és arra is lehetőség nyílt, hogy orvos-szakmailag az egyik legmodernebb sterilizálót hozzuk létre – nyilatkozta a frisss.hu-nak dr. Kecskés Lászlóné. 

Projekt és céljai 
,,A struktúraváltoztatást támogató infrastruktúrafejlesztés a Markusovszky kórházban” című TIOP-2.2.4-09/1-2010-0016 számú projekt technológiai tömböt érintő fejlesztésének utolsó állomása a központi sterilizáló felújítása. A manuális blokk épületében néhány hónapja már elkészült az intenzív osztály, a 9 műtő felújítása és most fejeződött be a központi sterilizáló korszerűsítése. 

A munkák időzítése a technológiai gépek és eszközök beszerzéséhez igazodott azért, hogy a felújított helyre már az új sterilizáló technológiai gépparkja kerüljön beépítésre. A gépek a projekt mintegy 698 millió forint értékű orvosi gép-műszer beszerzése keretében érkeztek a kórházba, értékük 130 millió forint. A sterilizálóban található gépek, eszközök, mobiliák teljes köre új beszerzés, amelyek finanszírozása szintén ebből a projektből történt. 

Az építési felújítás a régi sterilizáló területén valósult meg, ehhez a kórház steril anyaggal való ellátását is át kellett szervezni. A sterilizálás feladatát nagyrészt a körmendi kórház sterilizálója vette át, ahol 3 műszak szervezésével lehetett az igényeket kielégíteni. A sterilizálással kapcsolatos feladatokat sikerült úgy megszervezni, hogy bérsterilizálás igénybe vétele nélkül tudta biztosítani a kórház igényeit, így a műtétekben sem volt fennakadás.   

Régi és új
Az 1980-ban átadott épületben működő központi sterilizálót a projekt keretében teljesen újratervezték a hatályos rendeleteknek megfelelően. A felújított terület 378 m2, a projekten belül rájutó építési költség kb. 85 millió forint volt. A felújítás során megvalósult a tervezett új helyiség elrendezés, megújult a gépészeti és villamos szerelés és az egész létesítmény klimatizált lett.

A technológiai berendezések un. ,,átadós” típusúak, ami azt jelenti, hogy a berakott piszkos eszközt a mosogatógép tiszta oldalán lehet kivenni, a mosogatási ciklus befejeződése után. Innen kerül a csomagolóba, majd a sterilizáló gépbe. A sterilizálóból csak a steril oldalon vehető ki a steril anyag a program lefutása után. 
Az új eszközök

3 db általános mosogatógép, egyik gyors programmal ellátva, 2 db gőzsterilizáló, 1 db gőz-formaldehid kombinált sterilizáló, 1 db plazmasterilizáló. Emellett telepítettek sterilanyag-nyomon követő szoftvert és a hozzá szükséges számítógépeket is. Ezzel követhető minden eszköz útja a sterilizálástól a felhasználás utáni sterilizálóba való visszaérkezéséig. 

A fejlesztés befejeződése után, jelenleg a próbaüzem és az engedélyek beszerzése van folyamatban. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére