Fának áll egy svájci cég, hogy mentesítse a levegőt a szén-dioxidtól

NR/Vice.com - Fotó: Vice.com • 2017. május 04., csütörtök •
Amikor a negatívnak is örülünk!
Fának áll egy svájci cég, hogy mentesítse a levegőt a szén-dioxidtól

A svájci Hinwil többek közt arról híres, hogy itt található a Sauber Forma 1-es csapatának székhelye. Most viszont egy másik vállalkozás, a Climeworks miatt kerültek be a híradásokba, hiszen a kis mezőgazdasági településen egy egészen új megoldással szén-dioxid mentesítik a Föld légkörét.

A nagyjából 12 méter magas, patyolatra emlékeztető építmény levegőt szív be, és kiszűri az autók, repülők, háztartások és egyéb emberi és természeti tevékenység következtében létrejött szén-dioxidot, amit utána műtrágyákban, üzemanyagként, vagy akár szénsavas italokban újra lehet értékesíteni. Mivel a technológia eddig csak kis mennyiségekkel boldogult, eddig csak kísérleti üzemekben alkalmazták.

via GIPHY

Az éghajlatkutatók szerint az úgynevezett "negatív kibocsátású" technológiák - amik eltávolítják a szennyező anyagokat a levegőből - kulcsfontosságúak lesznek a Párizsi Megállapodás céljának eléréséhez. A 2015-ös megállapodást 196 ország ratifikálta és arra hivatott, hogy a Föld átlaghőmérsékletét több mint 2 Celsius fokkal csökkentse. A megvalósítás viszont lehetetlen lenne az ilyen innovatív megoldások nélkül.

via GIPHY

Az üzem a várakozások szerint 900 tonnányi üvegházhatású gázt, vagy 200 autó károsanyag kibocsátását "tűntetné el" évente. Ezt a technológia abszorbens szűrőkkel gyűjti be. Ezeket később 100 Celsius fokra hevítve nyeri ki a megkötött szén-dioxidot a Kezo cég, a felszabaduló gázt pedig a Gebrüder Meier által üzemeltetett üvegházakba pumpálják, hogy a zöldségek gyorsabban növekedhessenek.

Becslések szerint a 2 Celsius fokos globális hőmérséklet csökkentéshez a negatív kibocsátási technológiáknak 2050-ig évente 5 milliárd tonna szén-dioxidot kellene kiszűrniük a légkörből. Ez nagyjából kétszerese annak a mennyiségnek, amit a Föld óceánjai megkötnek, szóval, nem kevés.

A hinwili cég viszont nem aprózza el, a céljuk az, hogy 2025-re a globális szén-dioxid-kibocsátás 1 százalékát kiszűrjék a légkörből, ehhez 750 ezer készüléket állítanának üzembe. Ennek egyik alapfeltétele pedig az, hogy a technológia bekerülési költségét negyedével, harmadával csökkenteni tudják, és persze néhány befektető és ügyfél sem ártana.

A Climeworks azt mondja a szén-dioxidot a piaci ár körüli összegért adják tovább, az első üzem bekerülési költségét pedig néhány millióra saccolják. Pontos összeget csak a következő berendezés megépítésére adtak meg, az 2 millió dollárba (571 millió forintba) kerül majd.

via GIPHY

A szén-dioxidot kinyerő vállalatok egyik fő potenciális ügyfele az élelmiszer- és italgyártó ipar, amelyek nagy szén-dioxid fogyasztók, így lesz "újrahasznosított" szénsavas italunk és szárazjegünk.

via GIPHY

Más elképzelések szerint inkább tüzelőanyagként, az építőiparban vagy műanyagok gyártásánál kellene újrahasznosítani a megkötött szén-dioxidot. Sajnos a légkörben alapanyag van bőven, így az elképzeléseknek tényleg csak a kinyerés mértéke szabhat határt.

Ennek ellenére a kibocsátás csökkentése létfontosságú, és a negatív kibocsátási technológiákat megelőzve is kiemelten kell kezelni.

Via

közösség

további frisss

lap tetejére