Ezúttal valóban dinoszaurusz tojást találtak,13 centiset

H.Maja • 2015. április 21., kedd •
Na jó, nem a Csónakázó-tóban, hanem Kínában, meg már eddig is több ezer hasonló leletet tudhatnak magukénak, de akkor is.
Ezúttal valóban dinoszaurusz tojást találtak,13 centiset

Dél-Kínában, közelebbről Kuangtung tartomány Hojüan navű városához közel, útépítés közben összesen negyvenhárom megkövesedett dinoszaurusz tojást találtak a munkások. A közel 3 millió lakosú városban Dinoszaurusz múzeum is működik, mivel az első, 1996-os lelet óta 17 ezer (!) dinó maradványt találtak a környéken.

Ebből csak a tojások száma eléri a 10 ezret, amely adat a Guinness – rekordok könyvében is szerepel. A leletek között szerepel 170 db dinó lábnyom, valamint tizenegy dinó csontváz is. A siker oka alapvetően a várost körülvevő homokkőágy, amelyet szinte akárhol megpiszkálnak, valamilyen őskori maradványra bukkannak.

A mostani leletben 19 teljesen ép tojás is felszínre került, a legnagyobb 13 centiméter átmérőjű. Külön érdekesség, hogy most először a városközpont alatt találták a rendkívül értékes maradványokat. A pontos beazonosításukat a Kínai Tudományos akadémia tudósai végzik majd el. Valamennyi lelet becsült kora 65 millió év.

közösség

további frisss

lap tetejére