Ezt a finomságot nélkülöznie kell, ha Amerikába utazik!

vkriszti-index.hu • 2015. február 02., hétfő •
A Kinder-tojást mindenki ismeri és szereti. Legalábbis mi ezt hisszük, hiszen gyermekkorunk egyik meghatározó meglepetése a tejcsoki-tojásba bújtatott kis játék. Egy ország van a világon, ahol nem kapható, és ez Amerika.
Ezt a finomságot nélkülöznie kell, ha Amerikába utazik!

Az 1974-es bemutatkozása óta több mint 30 milliárd darabot adtak el világszerte a Kider-tojábból. Van azonban egy ország, ahol a gyerekek nem is ismerik a Kinder-tojást, mert az illegális, törvény tiltja az árusítását és a behozatalát. Ez az ország a világ legnagyobb csokifogyasztója, és a szabad piac fellegvára, az USA.

Amerikában 1938-ban lépett életbe az élelmiszerek, gyógyszerek és kozmetikai szerek forgalmazását egészségügyi és biztonsági szempontokból szabályozó szövetségi törvény, az FFDCA (Federal Food, Drug, and Cosmetic Act). Ebben szerepel egy olyan kitétel, hogy tilos az USA-ban olyan élelmiszert árusítani, amiben az ehető részen belül bármilyen nem ehető tárgy van – kivéve, ha az valamilyen fontos funkcióval rendelkezik, mint például a jégkrém pálcikája.

A Kinder-tojás – aminek éppen az a lényege, hogy a csokiban meglepetés-ajándékot talál az ember – a törvény hatálya alá esik, ezért a hetvenes években, amikor a Ferrero piacra dobta az édességet, az nem kapott importengedélyt az USA-ban. A cég, és a csokirajongók is azóta lobbiznak a szabály enyhítéséért, de az élelmiszerbiztonsági hatóságok többször megerősítették a hivatalos álláspontot: a Kinder-tojás veszélyes, mert a fogyasztó lenyelheti a műanyag részeket, és akár meg is fulladhat. 2012-ben még a Fehér Háznak benyújtott petícióval is megpróbálkoztak a rajongók, de az aláírásgyűjtés elbukott, nem jött össze elég, hogy az elnök elé kerülhessen a kérvény.

A tiltást egyébként igyekeznek olykor kihasználni a csokigyártók trükkös kindertojás-klónokkal, tavaly például egy, a csomagolás kibontásával automatikusan kinyíló, műanyagjátékot tartalmazó csokitojást dobott piacra egy cég.

közösség

további frisss

lap tetejére