Ezekre a határidőkre figyeljen az év végi adózásnál!

vkriszti-nav • 2014. december 11., csütörtök •
Év végén több kiemelt jelentőségű adózási határidő jár le, amelyek a vállalkozások teljes jövő évi adókötelezettségét befolyásolhatják.
Ezekre a határidőkre figyeljen az év végi adózásnál!

December 22. a feltöltési kötelezettség teljesítésének határideje: az adóelőleget (pl. eva, társasági adó, hitelintézeti járadék előleg, energiaellátók jövedelemadója), valamint az innovációs járulék fizetésére kötelezett adózók esetében a járulékelőleget eddig kell az adóévi várható fizetendő adó/járulék összegére kiegészíteni. Tekintettel arra, hogy 2014. december 20. szombat, a feltöltési határidő az azt követő első munkanap, azaz 2014. december 22. A társasági adó és az innovációs járulék feltöltésére kötelezetteknek az utolsó negyedévi adóelőleget is be kell fizetniük a feltöltéssel együtt december 22-ig. A feltöltéshez kapcsolódóan bevallási kötelezettségük is van a társasági adót, az energiaellátók jövedelemadóját és az innovációs járulékot fizetőknek, melyet a 1401-es nyomtatványon kell teljesíteniük december 22-ig. 

A reklámadóra vonatkozó feltöltési kötelezettségnek a december 22-ig benyújtandó 1494 jelű nyomtatványon kell eleget tenniük az adózóknak. Az eva feltöltés összegét a 2015. február 25-ig, illetve 2015. június 1-ig (mivel május 31. vasárnapra esik) benyújtandó 1443-as éves bevalláson kell feltüntetni. 

Az általános forgalmi adó alanya az adóköteles tevékenységével kapcsolatos nyilatkozatát megváltoztathatja (alanyi mentesség helyett áfafizetési kötelezettséget választhat, valamint az áfafizetési kötelezettség hatálya alól kiléphet, és alanyi mentességet választhat) a változást megelőző adóév utolsó napjáig. Az adóalanynak a pénzforgalmi elszámolás választásáról, illetve annak megszűnéséről bejelentést kell tennie a NAV-nak. A pénzforgalmi elszámolás legkorábban a 2015. január 1-jével kezdődő elszámolási időszakra alkalmazható. A 2015-re vonatkozó választást legkésőbb 2014. december 31-én kell bejelenteni a megfelelő nyomtatványon. A pénzforgalmi elszámolást a tevékenységét év közben kezdő adóalany is választhatja, ekkor a nyilatkozat a tevékenység megkezdésének bejelentésével egyidejűleg tehető meg.

közösség

további frisss

lap tetejére