Ezeket a növényeket lenne érdemes otthon is tartania, ha igazi gyógyteára vágyik!

Frisss.hu - Fotó: ezdejo.hu • 2017. április 18., kedd •
Még a gyomnak vélt növényeknek is lehet jó hatása, de csínján kell bánni velük.
Ezeket a növényeket lenne érdemes otthon is tartania, ha igazi gyógyteára vágyik!

A régi időkben az asszonyok nem az orvoshoz futottak, ha valaki megbetegedett a családban, hanem az őseiktől tanult módszerekkel próbálták kikúrálni magukat vagy szeretteiket. Bár nem minden módszer volt hatásos, van néhány növény, amelyekből ma is érdemes lenne tartani otthon egy keveset, hogy teaként elfogyasszuk.

Vérehulló fecskefű

A vérehulló fecskefű fájdalomcsillapító hatással rendelkezik, valamint a máj és a vese megbetegedéseit is gyógyítja. Ennek ellenére óvatosan kell bánni vele, mert a sejtekre roncsoló hatással is lehet.

Körömvirág

A körömvirágot régen nem csak időjóslónak alkalmazták, hanem májbetegségek esetén is eredményesnek mutatkozott. Rendszeres fogyasztás esetén vértisztító hatással bír. A körömvirág csökkenti a vérnyomást, valamint tisztító hatása miatt bélrendszeri fertőzések során is szívesen alkalmazzák.

Fotó: almanac.com

Gyermekláncfű

A tavasszal virágzó növény segít az epebántalmakkal küzdőknek és a májbetegségek gyógyításában. Az emésztést is elősegíti, valamint vizelethajtó hatással is bír. Régen a nők még az arcuk ápolására is használták, mert bőrtisztító hatást véltek felfedezni benne.

Cickafark

A cickafark elsősorban a nők számára lehet fontos, mert ez a gyógynövény a női medence szerveire van kedvező hatással, segíthet a rendszertelen menstruációban szenvedőknek is. Ezen túl a vérképződést is fokozzta, így nagymértékben a csontvelőre is hat. Erős gyomorégés esetén is gyors segítséget nyújthat a cickafark.

Csalán

A csalánt mindenki előszeretettel kigyomlálja a kertjéből, pedig a hiedelemek szerint a “csípése” erősíti az ízületeket. A csalántea jót tesz a cukorbetegeknek, mert csökkenti a vércukoszintet. a húgyutak megbetegedéseit és gyulladásait is gyógyíthatjuk vele. Vastartalma miatt a vashiányosoknak is igazán ajánlott.

Fotó: gardeningknowhow.com

Fekete nadálytő

Ha ebből a növényből szeretnénk teát készíteni, akkor ahhoz a nadálytó gyökerét kell alkalmazni. Krém formájában a gyógyszertárakban is kapható, és nagyon jót tesz a duzzadt, gyulladt izületeknek. Tea formájában hatásos hörghurut, emésztési zavarok, gyomorvérzés és mellhártyagyulladás esetén.  Körömvirággal és porcsinnal vegyítve pedig gyomorfekélyesek is bátran alkalmazhatják.

Diófa

Na nem az egész fára kell gondolni, amikor teát szeretnénk készíteni belőle, elég lesz hozzá a levele is. Olyan emésztési zavarokat kezelhetünk vele, mint a székrekedés vagy az étvágytalanság, de a cukorbetegségre is hatásos lehet. A pattanások ellen is felléphetünk vele, de a kellemetlen lábizzadáson is segíthet, ha diólevél főzetével mossuk meg a lábunkat.

Kukorica

Kevesen tudják, hogy a kukorica hajából készített tea nagyon jó vizelethajtószer, viszont oda kell figyelni, mert ha nem hagyjuk, hogy elkészítés előtt teljesen kiszáradkon, akkor már hashajtó hatású lesz.

Fotó: huffingtonpost.ca

Kamilla

Kisgyerekként mindenkivel itattak a szülei egy kis kamillateát, mert a növényt sokan mindenre jónak vélik. Nyugtató hatással van az idegrendszerre, így van, aki a könnyebb alvás érdekében lefekvés előtt iszik egy csésze kamillateát. De nem lehet kihagyni, hogy a hasmenés, kiütések, gyomorbántalmak, láz és fogfájás esetén is nagyon sokat segíthet.

Kakukkfű

Amellett, hogy finom ízt ad például a sült húsnak és burgonyának, a kakukkfű az otthoni gyógyászatban is bevethető. A mentsruáció vagy gyomor- és altestben fellépő görcsökön is enyhíthet egy kis kakukkfű tea. Lándzsás útifűvel keverve a légúti megbetegedések ellen is alkalmazhatjuk.

Forrás: Maria Treben: Egészség Isten patikájából

közösség

további frisss

lap tetejére