Ezek az emberek már 110 évvel ezelőtt szelfiztek, nem is akárhogy

Frisss.hu/DIYphotography.net - Fotók: Joseph Byron/Byron Company/Museum of the City of New York/ Robert Cornelius • 2017. február 11., szombat •
Elképesztő fotók a múltból.
Ezek az emberek már 110 évvel ezelőtt szelfiztek, nem is akárhogy

Szeretjük azt hinni, hogy a szelfi, mint műfaj a 21. század vívmánya. Az tény, hogy a 2000-es években nagyon nagy trend lett a dologból, de az első, bizonyíthatóan szelfi képet 1909-ben készítette Joseph Byron fotós. Később ő hozta össze a világ első csoportos szelfijét is a haverjaival.

Joseph ma nagyon szakíthatna az Instagramon a fotójával, ami már csaknem 110 éves. A kemény kalapban háztetőn pózolós képen látszik, hogy maga tartja a kamarát, és hogy egy szelfibotnak nagyon tudott volna örülni..

Fotó: Joseph Byron

1920. decemberében Joseph Byron csinált egy csoportos szelfit is, amin kollégáival, Pirie MacDonalddal, Marceau ezredessel, Pop Core-ral és Benjamin Falkkal látható együtt. A kép Marceau stúdiójának a tetején készült, a kamerát egyik oldalon Joseph Byron a jobb, a másikon Benjamin Falk a bal kezével tartja.

Byron egyébként angol volt, aki 1888-ban emigrált az Egyesült Államokba és 1892-ben nyitotta meg saját fotóstúdióját Manhattanben. Broadway show-k és egyéb színpadi alkotások fotózására szakosodott. A 7. és a 8. fotós generációnak vagyis Thomas és Mark Byronnak hála, a Byron Photography a mai napig működik.

Fotó: Joseph Byron

A New York-i Múzeum digitális gyűjteményében több mint 23 ezer Byron Company fotó található, ennek nagyon kis részét teszik ki a szelfik.

Fotó: Robert Cornelius

Persze, ez még nem jelenti azt, hogy tényleg Byroné volt az első, hiszen Robert Cornelius fotója is gyanús, ő egy dagerrotípiát készített magáról 1839-ben, a családi vállalkozás előtt ülve. A fotó hátoldalára azt írták: "Az első fénykép, ami valaha is készült", és annyi biztos, hogy a legrégebbi portréfotók egyike, ami egy emberről készült az USA-ban.

Viszont az kérdés, hogy Cornelius képe szelfi, vagy önarckép... Annyi biztos, amit ma szelfizésnek hívunk, az Byronnál sokkal egyértelműbben megjelenik.

közösség

további frisss

lap tetejére