Ez nagy dobás volt: világszínvonalú körülmények a Sugár úton

Szita Róbert - Horváth Csaba • 2015. június 17., szerda •
Németh Pál mesteredző neve fogalom, példa és egyben érték – így fogalmazott Puskás Tivadar szombathelyi polgármester, amikor a dobópápára emlékezve átadták a Sugár úti világszínvonalú dobócentrumot.
Ez nagy dobás volt: világszínvonalú körülmények a Sugár úton

A családtagok mellett a város és a klub vezetői, valamint a jelen és a jövő dobóatlétái is megjelentek az Aréna Savariában, hogy Németh Pál mesteredzőre emlékezzenek. 

Emléknap

Németh Pál özvegye, gyermekei, unokái és versenyzői előtt elsőként Horváth Vilmos, a Dobó SE elnöke emlékezett: 
Immár hetedik alkalommal koszorúzzuk meg a mesteredző emléktábláját, akinek nevét ma már vándorkupa, utca, és dobóakadémia is megőrzi az utókor számára – hangsúlyozta a sportegyesület vezetője.    

Ezután a város nevében Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere emlékezett.

Példakép, érték és fogalom Németh Pál neve mind Szombathelyen, mind Vas megyében, mind országszerte. Ez az örökség olyan, amire mindig emlékezhetünk – emelte ki, majd hozzátette: az ő példája mindannyiunk számára megmutatja az utat. Azzal tudunk méltóak lenni Németh Pál emlékéhez, ha megbecsüljük egymást és mindazokat, akikkel együtt versenyzünk. 

Ezt követően Puskás Tivadar polgármester, Koczka Tibor sportért is felelős alpolgármester, majd a Dobó SE, a Halmay Zoltán Olimpiai hagyományőrző Egyesület, és a Budapesti Csanády Árpád Olimpiai Emlékkör vezetői is megkoszorúzták Németh Pál emléktábláját.  

Dobópálya avatása
Az avatóünnepség elején Horváth Vilmos, a Dobó SE elnöke felolvasta Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő levelét. Ebből megtudtuk, hogy ez az emléknap egy rendkívüli mesterre emlékeztet, aki a sport, az ifjúságnevelés, és a közösségépítést tartotta mindig a legfontosabbnak. Az ő céljait is szolgálja a Dobó SE létesítményfejlesztésére szánt bruttó 101 millió forintos beruházás – tudtuk  meg.  

Az avatóbeszédet már Gyulai Miklós, a MASZ elnöke mondta, aki kiemelte: történelmi ez a nap mind Szombathely, mind a magyar atlétika számára. Nagyon jó helyre került ez a forrás, hiszen a dobóatlétika számára itt képzik a jelen és a jövő bajnokait. A feltételek adottak, 2016-ban, a modernizáció következő ütemében a Sugár úti atlétikai centrum futópályájának felújítása is szerepet kap.

A modernizáció
2020-ig 12 milliárd forintot ad az állam fejlesztésekre, tavaly 400 milliót, idén 500 millió forintot tudott lehívni a MASZ. A szombathelyi Dobó SE bruttó 101 millió forintot kapott a fejlesztésre. Ez az első ütem, jövőre a 8 sávos futópálya, majd a munkacsarnok futófolyosóval is megépülhet. 

A frisss.hu megtudta, hogy a Sugár úti dobópályán a z Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított forrásból a már meglévő edző-dobóállások újultak meg, fűthető dobóköröket építettek ki, a keleti oldali dobóállást áthelyezték, és az IAAF szabályai szerint építették ki. Emellett két új dobóállást is kialakítottak, a meglévő épületet 180 m2-esre bővítették, az edzőterem 230 m2 felületen rekortán borítást kapott, megtörtént a dobópálya külső megvilágítása, kiépítették az automata öntözőrendszert, valamint a napelemeket is tartalmazó megújuló energiahasznosító berendezést.

A fentieken kívül megtörtént még az Alsóőr és a Sugár úti bejáratok újjáépítése, a közlekedési utak akadálymentesítése, de WIFI-t, térfigyelő kamerarendszert és új súlyemelő dobogót, súlylökő bástyákat és mérőeszközöket is beszereztek. A minden igényt kielégítő kivitelezést a Vasi Kapacitás Kft. és vezetője Fábián Zoltán és a Metál Hungária Holding végezte. 

Avatás és verseny
A világszínvonalú körülményeket biztosító dobócentrum avatásén a szalagot Puskás Tivadar polgármester, Koczka Tibor alpolgármester, Gyulai Miklós és Gyulai Márton, a MASZ elnöke és főtitkára, valamint a Dobó SE legnevesebb atlétája, Pars Krisztián olimpiai bajnok kalapácsvető vágták át.    
Az emléknap tiszteletére megrendezett emléknapon páros kalapácsvető-versenyt rendeztek, melyen 8 ifjú férfi és 8 fiatal nő kalapácsvető alkotott párokat, és mérte össze tudását. 

Németh Pál június 20-án lenne hetvennyolc esztendős. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére