Ez lesz az új szombathelyi polgármesteri jelkép

frisss.hu Fotó: Bodorkós Máté • 2016. szeptember 06., kedd •
A középkori címerpajzsot most összekötik a város ókori hagyományaival. Bár erre még a közgyűlésnek rá kell bólintania jövő héten.
Ez lesz az új szombathelyi polgármesteri jelkép

Pár hónapja merült fel az ötlet, hogy a Szent Márton év miatt új címer kellene a szent szülővárosának. Így a mostani tervek szerint Szent Márton alakja, illetve a koldus tűnik fel az új szombathelyi címeren, ezen belül is a palást kettévágásának mindenki számára ismert motívuma.

Kedd délelőtt a Városházán nézhettük meg a terveket, ahol egy rövidebb heraldikai órát is kaptunk. Az új ünnepi polgármesteri jelkép grafikája egy többek között grafikusokból és művészettörténészekből álló szakmai grémium közös döntése volt: Feiszt György, a Szombathelyi Szépítő Egyesület, a Rumi-Rajki Egyesület, Kamper László, Tóth Csaba és Melega Miklós több egyeztetést követően döntött arról, pontosan hogy nézzen majd ki. Nem az eredeti címer megváltoztatása volt a szándék, így a várfal és a torony is megmarad a címerpajzson.

Anjou-korabeli, 13-14. századi az eredeti városi címer. Az akkori címeken azt jelenítették meg, amitől a város város volt, vagyis amire büszkék voltak: jelen esetben a város tornya és a városfal. Ezt a tradíciót tiszteletben tartották a szakértők így maradt meg az eredeti, csak a kibővítés történt meg Márton alakjával. A heraldikában jellemző, hogy címertartó figurákat helyeznek el, akár angyalokat vagy katonákat, jelen esetben Mártont.

A Civitas Sancti Martini felirat is felkerült, amitől még egyértelműbb lett a jelkép, hiszen a latin egyetemes nyelv. Melega Miklós a Vas Megyei Levéltár igazgatója úgy fogalmazott, hogy ezzel a kiegészítéssel gazdagodik a jelkép és beleillik a város szimbolikájába.

A heraldikai alapszínek az ezüst, a kék, a piros és az arany. A fotón látható sárga szín élőben majd arany lesz.

Rendelet szabályozza, hol lehet használni ezt a polgármesteri jelkép majd így feltűnhet kitüntetéseken, ünnepségeken, levélpapíron, zászlón, a pecséteken. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére