Épül az ötvenkettedik híd Szombathelyen

szróbert-HCs • 2014. október 08., szerda •
Januárban adhatják át Szombathely ötvenkettedik hídját, mely Szombathely Zöld szívének megújítása program keretében, az Új városliget építése Szombathely projekt részeként épül. A korszerűsítéshez, illetve fejlesztéshez elengedhetetlen a sziget akadálymentes megközelítése, mely megkönnyíti majd a terület felújítási munkálatait és a jövőbeni parkfenntartó feladatok elvégzését is. A frisss.hu Puskás Tivadar polgármestertől megtudta, hogy az összesen 732 millió forintos beruházás keretében a Csónakázó tó és környezetében számos szabadidős, rekreációs és kulturális szolgáltatás válik majd elérhetővé.
Épül az ötvenkettedik híd Szombathelyen

A Meliorációs és Rekultivációs Kft. képviseletében megjelent Nagy István a frisss.hu-nak elmondta, hogy az első munkafázis a mederfeltöltés, ehhez 600 m3 homokos kavicsot és tört betont használnak fel. A híd vasbeton hídfőkre kerül, íves fém tartószerkezetet és 5 mm vastag acél pályalemezt kap, továbbá UV álló, járható szigeteléssel vonják be. A híd hossza 34,90 m, szélessége pedig 3,40 m lesz. Kialakítása lehetővé teszi a közművezetékek szigetre való későbbi bevezetését is. Az Árpád utca felőli oldalon megépül egy mintegy 540 m2-es sétány, amely relaxációs és pihenő helyet biztosít a kilátogatók számára. Elkészül az új hidat feltáró rövid útszakasz 203 nm-en, amely mellett 5 db térkő burkolatú, mozgássérült parkolót is kialakítanak, 99 nm-en.  
A Meliorációs és Rekultivációs Kft. szakemberei néhány napja vették birokba a területet, a tervek szerint a híd és a parkolók jövő év januárjában készülnek el. A kivitelezők igyekeznek a nyugalom lehető legkisebb zavarásával végezni a munkát, ám ennek ellenére a munkagépek által kibocsátott zajhatás kellemetlen lehet, ezért kérik a környéken lakók türelmét és megértését. 

AZ IVS 3 projekt keretében jelenleg zajló munkálatok:
Emlékmű alatti parkolók: a kivitelezési munkálatok során megtörtént a szilárd burkolat elbontása. Jelenleg az új parkolóhelyek kialakításához szükséges ágyazat, csapadékcsatorna és szegélyezési munkálatok zajlanak. A tervezett befejezés november közepére várható.
Mesevár Óvoda: megkezdődtek az épületben a belső munkálatok, a fűtést szerelnek, burkolnak és gipszkartonoznak a szakemberek. A műszaki átadást november végére tervezik.
Nyilvános mellékhelyiségek építése: jelenleg az alapozás fázisában tart az építkezés, az épület falazását október közepén kezdik el. Januárban várhatóan megtörténik az átadás.
Világítás kiépítése: a part menti sétányon zajlik a közvilágítás kiépítése, a tó körül a kábelek lefektetésre kerültek. A munkálatok várhatóan 2015. év elején fejeződnek be.

Mint azt már honlapunkon több alkalomal is olavshatták, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata a Nyugat-dunántúli Operatív program keretében a NYDOP-3.1.1/B1-13-k-2013-0007 azonosítószámú „Új Városliget építése Szombathelyen” című projekt megvalósítása érdekében 732.705.733 forint támogatást nyert. A projekt eredményeként megtörténik a Csónakázó tó és környezetének rekreációs övezetté alakítása, mely számos szabadidős, rekreációs és kulturális szolgáltatást nyújt a látogatók számára.

 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére