Ez a hivatás állandó szolgálatot jelent – interjú Koczka Tiborral

frisss.hu, Fotó: Hornyák Emőke • 2016. július 07., csütörtök •
Miközben alpolgármesterként Szombathelyért, a város sport- és kulturális életéért, egyéni képviselőként Herény, Kámon és Minerva városrészért dolgozik nap mint nap Koczka Tibor, akit ez elmúlt másfél év tapasztalatairól és jövőbeni terveiről is kérdeztünk.
Ez a hivatás állandó szolgálatot jelent – interjú Koczka Tiborral

Több mint másfél évvel ezelőtt jelentős előnnyel sikerült mandátumot szereznie az 1. számú választókörzetben annak ellenére, hogy első alkalommal mérettette meg magát önkormányzati választáson. Milyen kihívásokat jelent az Ön számára ez az új szerepkör?

Mindmáig köszönettel tartozom a választópolgároknak azért, hogy 2014 őszén megtiszteltek bizalmukkal. Most azért dolgozom, hogy ezt a bizalmat megszolgáljam. Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy egy önkormányzati képviselő munkaideje nem reggel fél 8-tól délután 4 óráig tart, hanem állandó szolgálatot jelent. Mivel több mint 30 évig újságíróként dolgoztam, ezért mondhatom azt, hogy a folyamatos elérhetőség és rendelkezésre állás, nem jelentett újdonságot számomra.

Rendszeresen járom a körzetemet, fogadóórákon is találkozom az itt élőkkel, de többször keresnek az emberek észrevételeikkel a Polgármesteri Hivatalban, a titkárságomon keresztül. Lehetőségeim szerint igyekszem segíteni, ha lehet, megoldást találni egy-egy problémára. Örömmel veszek részt a választókörzetem civil eseményein is, hiszen fehér asztal mellett sok aktuális kérdést könnyebben meg lehet vitatni. Hogy csak pár példát említsek: a Kámoni Egyházközség hagyományos farsangi bálján, a Gothárd Jenő Általános Iskola Egészség napján, a Herényi Virágút kétnapos programján, vagy éppen a Herényi Nyugdíjas Kör Nőnapi ünnepségén is szívesen veszek részt évről évre.  

Több intézmény is a választókörzetéhez tartozik: a Maros és a Benczúr Gyula Utcai Óvoda mellett a Gothárd Jenő Általános Iskola is. Milyen beruházások valósultak meg, és vannak-e további tervek?

Az egyik nagy eredménynek tartom, hogy a körzet mindkét óvodájában ovi-foci pálya épült. A Maros oviban tavaly ősszel, a Benczúr óvodában várhatóan most szeptemberben adjuk át a komplexumot. A pálya úgy gondolom, hogy kiváló lehetőséget teremt a gyerekek mindennapi testmozgásának szervezésében, hiszen az nemcsak futballra, hanem számos labdajátékra és más ügyességi feladatokra is alkalmas. Az óvodákban számos karbantartási munka történt tavaly nyáron, ezek értéke tavaly mintegy tíz és félmillió forintra rúgott. A beruházások közül kiemelném a Maros oviban 4 csoportszoba fal- és padlóburkolatának cseréjét mintegy 2,5 millió forintért, valamint a csoportszobák előtti teraszok térkövezését mintegy 2,6 millió forintért. A Benczúr oviban pedig új udvari játékokkal gazdagodtak a gyerekek, valamint cserélték a játékok alatti ütéscsillapító talajréteget mintegy 2,7 millió forintból. Közel 2 millió forintot fordított az önkormányzat a Benczúr Gyula Utcai Óvodában az emeleti vizesblokk és a felnőtt mosdó teljes felújítására. A Gothárd Jenő Általános Iskola korszerűsítésére szintén jelentős összeget költött a város. A földszinti vizesblokk cseréje közel 10,5 millió forintra rúgott, de több mint félmillió forintért informatikai eszközökkel is gazdagodott az iskola. A nyáron újabb karbantartási munkák zajlanak az intézményekben, így ezekben az óvodákban is és a Gothárd Jenő Általános Iskolában is. Utóbbiban például 10,4 millió forintból újabb vizesblokkot újítottak fel, 4 millió forintból pedig a tetőt szigetelték. A Benczúr Gyula Utcai Óvodában több mint 4 millió forintból tisztasági festést, a mosókonyha burkolását és az ovi-foci pálya körüli térkövezést tervezzük. A Maros óvodában közel 1,5 millió forintos karbantartási munkák lesznek.

Herény, Kámon és Minerva körzetét is érinti a Modern Városok Program, így például a Gothárd-kastélyban is nagyszabású fejlesztési elképzelések valósulhatnak meg. Hogy halad az ezt előkészítő munka?

A jövő évi, Országgyűlés által is elfogadott költségvetésben 152 milliárd forintot különítettek el a Modern Városok Program 2017. évi beruházásainak megvalósítására. Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriummal szorosan együttműködve álmodtuk meg a „Fizika palotáját” a Gothárd-kastély épületében. A Modern Városok Program eleme az épület teljes körű felújítása, abban terveink szerint elhelyezzük Gothárd Jenő hagyatékát is. Épített örökségünk ápolása fontos feladatunk, ezért is öröm számomra, hogy kormányzati támogatásból újulhat meg a barokk stílusú kastélyműemlék.

Személyes egyeztetéseket követően év végéig kiköltöznek az ott élők a Gothárd-kastélyból. A Polgármesteri Hivatal Lakásirodájának munkatársai igyekeztek olyan magasabb komfortfokozatú lakást találni mindenki számára, ahol új otthonra találhatnak a családok. Külön köszönetemet fejezem ki a hivatal munkatársainak azért, hogy ezt a munkát elvégezték, hiszen enélkül nem kezdődhetne meg a kastélyberuházás programja. Ezzel párhuzamosan pedig folyamatosak az egyeztetések az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszevatóriumával, és zajlik a tervezési munka.

Rendszeresen tart fogadóórát. Mi a tapasztalata, az emberek mivel fordulnak legtöbbször önhöz, mint választott önkormányzati képviselőjükhöz?

Azt kell mondanom, hogy széles a paletta: a szűkebb környezetüket érintő észrevételektől kezdve egészen a legszemélyesebb, saját életüket befolyásoló problémákig számos üggyel fordultak hozzám a szombathelyiek az elmúlt másfél évben. Családi házas övezetről beszélünk, így az utak, járdák javítása, kátyúzása miatt sokan keresnek meg. Éppen emiatt városvezetőként is kezdeményeztem az önkormányzat költségvetésében jelentősebb forrás elkülönítését út-, és járdaépítésre, javításra. Ugyanilyen fontos a csapadékvíz-elvezetés problémájának kezelése is.

Ha az 1. számú választókörről beszélünk, nem lehet szó nélkül hagyni a Herényiek Házát és a Herényi Kulturális és Sportegyesület jóvoltából az aktív civil életet. Képviselőként miben tudja segíteni, erősíteni ezt a munkát?

Példaértékű az a közösségi összefogás, aminek keretében számos kulturális, civil és sport program várja a szombathelyieket a Herényiek Házában. Szombathely második legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát mára a Herényi virágút, ahova idén is több ezren látogattak ki, s hozzáteszem, hogy nem csak szombathelyiek. Legutóbb Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő töltötte meg érdeklődőkkel a házat, és tartott több szempontból is érdekes előadást a migrációról, és annak következményeiről.

Ez a civil munka nemcsak elismerésre méltó, hanem megbecsülésre is. Fontosnak tartom a herényi egyesület, és a hozzá hasonló civil szervezetek önkormányzati támogatását, hiszen ezek a kezdeményezések is hozzájárulnak ahhoz, hogy Szombathely élhető város legyen, hogy az itt élők, így a fiatalok is kötődjenek településünkhöz. Nem kérdés, hogy Herényben a Herényi Kulturális és Sportegyesület a mozgatórugója a közösségi rendezvényeknek. Fontos, hogy erre a munkára mi, a város életének döntéshozói is felhívjuk a figyelmet, és minden egyes alkalommal, amikor erre lehetőségünk nyílik, köszönetünket fejezzük ki, támogassuk őket önkormányzati forrásból, képviselői keretünkből, és természetesen személyes jelenlétünkkel.  

közösség

további frisss

lap tetejére