Exkluzív fotókon keresztül kerültünk képbe Kristóf Ágota életével

frisss.hu - Fotó:Bodorkós Máté • 2016. november 09., szerda •
A nagy füzet írójáról készítettek könyvet, amit a szombathelyi Őrvidék Házban mutattak be.
Exkluzív fotókon keresztül kerültünk képbe Kristóf Ágota életével

Kedden délután mutatták be az Őrvidék Házban a Szombathelyi nők című könyvsorozat 15. kötetét, amin keresztül Kristóf Ágota, Kossuth-díjas írónő életútját ismerhettük meg.

Elsőként az Őrvidék Ház igazgatója és egyben a könyv kiadója, Farkas Csaba köszöntötte a jelenlévőket. Mint mondta, nagy öröm, hogy a 22 kötetesre tervezett sorozat 16. kötetét is már kezükbe vehetik az olvasók.

Ezután Koczka Tibor, Szombathely alpolgármestere kapott szót. Megköszönte a közreműködést azoknak, akik valamilyen formában hozzájárultak a mű létrejöttéhez.

„ Jövőre lesz száz éves a Kanizsai Dorottya Gimnázium, aminek egykor Kristóf Ágota is a diákja volt. Nevét ma is emléktábla őrzi, emellett az iskola folyosóján járva az egyik tablón megtalálható az ő tablóképe is. Érdemes megnézni ezeket, ugyanis rengeteg olyan személy arcát láthatjuk itt, akik továbbvitték városunk hírnevét” - mondta el.

Ezt követően dr. Takátsné dr. Tenki Mária, a könyvsorozat elindítója kapott szót. Beszélt arról, hogy olyan jeles női személyeket igyekeztek összeválogatni, akik a mai ember számára is példát mutatnak kitartásukkal, élet szeretetükkel, szociális érzékenységükkel és kreativitásukkal.

„Nagy öröm, hogy az önkormányzat támogatja a könyvek kiadását, amik a Szülőföld Kiadó gondozásában jelennek meg. A tervek szerint idén még egy könyvet mutatunk be – mondta el dr. Takátsné dr. Tenki Mária, a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok bizottságának elnöke, önkormányzati képviselő.

Ezután Czetter Ibolya, a könyv szerzője lépett a pódiumra. Beszélt arról, hogy amikor először hallott Kristóf Ágotáról, rögtön elkezdett érdeklődni a művei iránt. Teljesen magával ragadta az írónő puritán, őszinte stílusa. Úgy érezte minél többet meg kell tudnia az életéről.

„Furcsa, hogy néha olyan magyar származású tehetségek nevét nem ismerjük, akik külföldön már befutottak. Bár Kristóf Ágota esetében ez azért történhetett meg, mert – bár a világ más tájain már megjelentek a könyvei – mi csak 1989-ben olvashattunk tőle először itthon.”

A rövid bevezető után ritka fotókat tekinthettünk meg A nagy füzet írójának életéről, aki kezdetben Csikvándon élt családjával, majd Kőszegre költöztek.

"Ágotának nagyon műveltek voltak a szülei, élénken érdeklődtek az irodalom iránt, gyakran írtak verseket. Ez öröklődött is, ugyanis mindhárom gyermekük irodalmi pályára ment később. Ágotához nagyon közel áll egy évvel idősebb testvére, rajongott érte. Valószínűleg kettejük „ikerszerű” kapcsolata ihlette A nagy füzet című művet is."

Mint azt megtudtuk, Ágota imádta Kőszeget, a világ legszebb városának tartotta, azonban édesapját bebörtönözték, ezért a gyerekek internátusba kerültek.

„Kristóf Ágota 1950-ben került a szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnáziumba és négy évig tanult itt. Ekkor talált rá a nagy szerelem, az iskola történelem tanárának személyében, akivel később össze házasodtak és egy gyerekük is született. 1956-ban emigráltak férjével. Először Ausztriában, majd Svájcban éltek. Az írónőt lassan elkezdték felőrölni a történtek, hiányzott neki a hazája, küzdött a francia nyelvvel, házassága megromlott és hamarosan elvált férjétől.”

Ezután kezdett el pályája felfelé ívelni. Hangjátékokat, színpadi műveket, novellákat írt, amikkel egyre sikeresebb lett. Az idő múlásával egyre gyakrabban tudott hazalátogatni. A sok elszenvedett traumát családja és sikerei enyhítették. A művésznő átvehette a Kossuth-díjat is, ami után végleg hazaköltözött.

 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére