Európai viszonylatban is alacsony a munkanélküliség Vasban

frisss.hu • 2017. április 29., szombat •
Kimagaslóan jó: a 275 eurorégió közül a sorban a 7. legjobb a Nyugat-magyarországi.
Európai viszonylatban is alacsony a munkanélküliség Vasban

Az EUROSTAT minden évben május 1-je előtt hozza nyilvánosságra az unió előző éves foglalkoztatási adatait. Kedden a 28 ország 2016-os adatit ismerhettük meg, csütörtökön pedig a 275 régiójáról is tájékoztattak.

 2016-ban a Nyugat-magyarországi régió Európában is kimagaslóan teljesített a munkanélküliség tekintetében. 2,7%-os munkanélküliségi rátája a 7. legjobb a 275 eurorégió közt. Prága mellett még négy bajor és egy Báden-württenbergi régióban volt alacsonyabb a munkanélküliség, mint Nyugat-Magyarországon. A múlt évben négy régióban volt 2,7% a munkanélküliségi ráta, tehát Nyugat-Magyarország két német és egy angol régióval holtversenyben osztozik az előkelő helyen.

A régiónk a múlt évben 1,1%pontot javult, a megyék közül Vasban 2,6%, Győr-Moson-Sopronban 2,1%, Zalában pedig 3,8% volt a munkanélküliségi ráta 2016-ban, így alakult ki a 2,7%-os régiós ráta, ami az országos 5,1%-os értéknél jelentősen jobb, s a hét magyar régió közül a legjobb. Vas megye adata a megyei rangsorban Győr-Moson-Sopron megyét követően a 2. legjobb.

alacsony, munkanélküliség, Vas megye, Európa

Magyarország a 15-64 éves korcsoportban a 28 ország közül az 5. legalacsonyabb rátát érte el Csehország, Németország, Málta és Nagy-Britannia után, az uniós 8,7%-os munkanélküliségi rátánál jelentősen jobb értékkel.

Az unió régióinak több, mint 80%-ában csökkent a munkanélküliség, az uniós átlag 0,8% ponttal, s mind a 7 magyar régió az uniós átlagnál nagyobb javulást tudott elérni. Az országos rátacsökkenésünk 1,7% pont. A régiónkbeli 1,1%-os javulásból Vasban 1,2%-os, Győr-Moson-Sopronban 0,8% pontos, Zalában pedig 1,6% pontos javulás történt.

közösség

további frisss

lap tetejére