Csillagászat és ingakísérlet: És a Föld forog...

szróbert • 2014. május 15., csütörtök •
A szakterületen működő jeles külföldi és magyar kutatók részvételével május 15-16-án rendezték meg a „New challenges in astro- and environmental informatics in the Big Data era” című konferenciát Szombathelyen. Nyitóeseményként csütörtökön 9 órakor a Szombathelyi Székesegyházban - Puskás Tivadar polgármester és Veres András megyéspüspök jelenlétében - elindult „a” Foucault-inga, ami két napig folyamatosan lengve demonstrálta a látogatóknak a Föld forgását.
Csillagászat és ingakísérlet: És a Föld forog...

A Foucault-féle ingakísérletet mutatják be csütörtökön és pénteken a szombathelyi Székesegyházban az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium munkatársai. A kísérletet először 1850-ben a francia fizikus végezte el, és ezzel mutatta be, hogy forog a Föld. 

Ezen a két napon Szombathelyen, egy nemzetközi konferencia részeként ismét megtekinthető lesz a látványos fizikai kísérlet. A szombathelyi nagytemplomban 1880 óta ez lesz a negyedik alkalom. 

Akik véletlenül lemaradtak volna a négy évvel ezelőtti eseményről, azok most pótolhatják, akik pedig látták, azok talán ismét kíváncsiak erre az igencsak látványos fizikai kísérletre.
A Szombathelyi immár negyedik alkalommal ad helyet a kísérletnek, melyet először 1880. augusztus 25-én Gothard Jenő és volt premontrei gimnáziumi fizikatanára, Kunc Adolf végeztek el a Magyar Orvosok és Természetvizsgálók XXI., a kor legkiválóbb tudósai, köztük Jedlik Ányos részvételével megrendezett vándorgyűlése alkalmából. Korabeli tudósítások szerint a kísérletet körülbelül ezer ember tekintette meg.
Másodszor az inga 1991-ben, Kunc Adolf születésének 150. évfordulóján lengett a székesegyházban, ekkor a BDTF Fizika Tanszékének munkatársai lézeres méréseket is végeztek.
A harmadik ingalengetésre az eredeti kísérlet 130. évfordulóján került sor. 2010. október 19. és 21. között körülbelül tízezer látogató, köztük nagyon sok diák tapasztalhatta meg újra, hogy Szombathely alatt is elfordul a Föld.
A negyedik ingakísérlet során is azt a körülbelül 30 kg tömegű és kézilabda méretű, a Gothard  Tudomány- és Technikatörténeti Kiállítás részét képező acélgolyót használják majd ingatestként, amellyel 1880-ban Gothard és Kunc az első magyarországi ingakísérletet is végezték.
Az érdeklődők az ingakísérletet 2014. május 15-én 9 és 18 óra, 2014. május 16-án 8 és 13 óra között tekinthetik meg.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére