Zánka: százezrek nyaralhatnak az Erzsébet-táborokban

fidesz.hu • 2014. július 05., szombat •
Eddig közel 180 ezer gyerek járhatott már az Erzsébet-táborokban, és idén már a négyszázezredik pályázó táborozhat majd a program keretében. Kurucz Éva kormányszóvivő a zánkai Erzsébet-táborban tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az Erzsébet-program a társadalom széles rétegeinek - a nagycsaládosoknak, a gyermekeknek, a nyugdíjasoknak és a fogyatékossággal élőknek egyaránt – nyújt kikapcsolódási lehetőséget. Míg 2010 előtt az étkezési utalványokból befolyt összeg kizárólag a külföldi tulajdonú cégek profitját gyarapította, addig ez a pénz ma Magyarországon marad és kizárólag szociális célokra fordítható – emlékeztetett.
Zánka: százezrek nyaralhatnak az Erzsébet-táborokban

A kormányszóvivő tájékoztatott arról is, hogy a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által kiírt pályázatok segítségével az elmúlt két évben több százezren – köztük több mint 180 ezer gyermek – táborozhattak. Idén pedig a négyszázezredik pályázót köszönthetjük majd – tette hozzá. Kurucz Éva leszögezte, az Erzsébet-program Európában az egyik legsikeresebb módja az állam szociális felelősségének érzékeltetésére.
Guller Zoltán arról beszélt, több mint kétmillióan használnak Erzsébet-utalványt, ami a program pénzügyi alapját jelenti. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány ügyvezető igazgatója a pályázati rendszer kapcsán kiemelte, automatikus az elbírálás, nem rangsorolják a résztvevőket.

Mint mondta, elég egyetlen dokumentumot benyújtani, nagyon alacsony az önerő, és rövid az elbírálási idő. Beszámolt arról is, hogy a résztvevők 94,4 százaléka hátrányos helyzetű.

Tavaly az Országgyűlés hét ingatlant az alapítvány vagyonkezelésébe adott, így Zánkán, Fonyódligeten, Balatonőszödön, Siófokon, Nyíregyházán, Balatonberényben és Balatonvilágoson is várják a pihenni vágyókat.

Tavaly megkezdődtek a felújítások is: Zánkán négy, összesen 1200 fő befogadására alkalmas épület újult meg – hívta fel a figyelmet, és egyúttal megjegyezte, néhány héten belül megnyitja kapuit az első határon túli Erzsébet-tábor is, Ivón, a Madarasi Hargita lábánál.

Mint ismert, az Erzsébet-programban több száz önkéntes foglalkozik a gyermekekkel, és számos ismert ember, sportoló és művész is vállalta, hogy egy-egy hetet eltölt a táborozókkal. Idén is lesz Erzsébet-tribün a Forma 1 Magyar Nagydíjon, ahol 3000 gyermek nézheti majd meg a pénteki szabadedzést – fogalmazott Guller Zoltán, aki arra is emlékeztetett, tavaly a pilóták is ellátogattak a tribünre.
Nagy sikere van a programnak, eddig már közel ezer gyerek vett részt a birkózó táborban, idén pedig 340-en táboroznak itt – hangsúlyozta Komáromi Tibor világbajnok és olimpiai ezüstérmes birkózó. Szólt arról is, hogy tavaly elindult a Talentum Program, melynek célja, hogy összefogja a tehetséges versenyzőket. Az az ezer gyerek, aki eddig eljött a birkózó táborokba, nagyon elégedett, és az edzőik szerint jövőre is itt találkozhatunk velük – zárta szavait. 

közösség

további frisss

lap tetejére