„Érdekes egyszerre főszereplőnek és rendezőnek lenni” – interjú Pintér Bálinttal

frisss.hu • 2016. május 16., hétfő •
Komoly stáb állt össze két éve Kőszegen, akik mindent beleadva nekiálltak filmeket készíteni. Erről beszélgettünk.
„Érdekes egyszerre főszereplőnek és rendezőnek lenni” – interjú Pintér Bálinttal

Hogy jött filmezés ötlete?

Kiskorom óta rengeteg filmet és sorozatot nézek, 2008-ban néhány barátommal elkezdtünk filmeket átdolgozva, szinkronparódiákat csinálni Youtube-ra. Az évek alatt több száz paródia készült, volt közöttük olyan, amelyik fél milliós nézettséget produkált. Volt ugyan néhány élőszereplős paródiakisfilmünk, de két éve döntöttünk úgy egy operatőr barátommal, Mersich Ádámmal, hogy belevágunk egy komolyabb amatőr filmbe. Megírtam az első alkotásunk, az Alvilági mese forgatókönyvét, amelyben összesen körülbelül negyvenen dolgoztunk. Szerencsére Kőszegen sok barát és ismerős van, akik szívesen szerepeltek/szerepelnek akár háttérszereplőként is. Viszont a főszereplők nyilván "komolyabb munkát végeznek", több időt kell szakítsanak rá, több a szövegük. Az első filmben rajtam kívül Nagy Gergely és Kálmán Dániel játszott főszerepet, utóbbi színházi társulat tagja is volt már korábban, én pedig azóta. Ennek a filmnek a játékideje egy óra, szombati forgatásokkal három hónap alatt készült el.

Mi az első film története?

A film a jelenben kezdődik, ahol egy kihallgatószobában ül a főhős, miközben visszaemlékszik az elmúlt hónapokra, így derül ki fokozatosan a történet. Van benn bőven fordulat, csattanó, a végén is, mikor a néző a happy endet várná...

Tavaly februárban került fel a kész film az internetre, a tavalyi országos Vasi Filmfesztiválon egy különdíjat is elhoztunk vele. A zsűrinek nagyon tetszett a film, bár nyilván kaptunk negatív kritikát is. Az effektek szintén nagyon jóra sikeredtek, ami Nagy Gergely munkáját dicséri, a sminkesünk pedig Schrantz Klaudia volt, szintén kiváló. Érdekes egyszerre főszereplőnek és rendezőnek is lenni. A finálé előtti múltbeli jelenetet tényleg ütősre akartam csinálni, ezért a kívülálló rendezésért én előtte kiírtam magam - golyóval. A forgatások után jött az utómunka, a vágást élveztem, viszont sok idő ment el a fények és a hang javításával. Sajnos nincs profi felszerelésünk, néhol a hang sem volt túl tiszta a mikrofon miatt, azonban így is HD minőségben rögzítettünk. Az utómunka során felhasználtam azt, amit az évek alatt filmekben láttam, a filmfesztes zsűri szerint hasonlított a rendezés Tarantinoéra.

Hogyan találod ki a forgatókönyvet?

Ha látok egy jó filmet, hallok egy jó zenét, vagy csak az utcán sétálok, akkor ihletet kapok. Van, amikor a zenéhez írom a jelenetet, és nem fordítva. Először kitalálom a főszereplőket, utána pedig elkezdem írni a cselekményt. Leírom körülbelül húsz mondatban a fő szálat, utána pedig jelenetenként részletesen kidolgozom. A kameraszögeket nem írom bele, mert sokszor ismeretlen még az adott forgatási helyszín. Az a gond, hogy ötlet van bőven, de mivel ez egy nonprofit stáb, és ez kihangsúlyozom a NAV miatt, talán még a benzinpénz az egyetlen költség, ezért a forgatókönyvet is úgy kell alakítani, hogy közben előre gondolkozok a helyszíneken és bizonyos kereteken. Én írhatok egy filmet az Északi-sarkra fókákkal, ha nem tudjuk megvalósítani.

Milyen rendezőnek tartod magad?

Egy ideig türelmes vagyok, de ha valaki megbízhatatlan, nem haladunk, akkor előbb-utóbb ideges leszek. Nem csoda, mivel rengeteg szervezést igényel. Az egyik "legszebb emlék", mikor az egyik srácot szembedobták jéggel, 5 percig nem látott semmit, a másikat majdnem belerúgták a szakadékba. De a legkellemetlenebb, mikor a lefixált időpontot az utolsó pillanatban visszamondják, vagy egyéb okok miatt elmarad egy forgatás. A legújabb filmünk is ezért késik. Összességében a forgatások elég jó hangulatban teltek, sokszor kajával-piával, a legrosszabb élmény talán az első újévi forgatás volt, ahol 4-5 órát töltöttünk mínuszokban a Szabó-hegyen, jól át is fagytunk - de megérte!

Egyébként ügyelünk rá, hogy az amatőr színészek a lehető legjobbat hozzák ki magukból, és a szerep természetesnek tűnjön. Ha kell, többször felvesszük. Szerintem a magyar filmek egyik legnagyobb hibája, hogy a profi színészek sokszor túljátsszák magukat, túlartikulálnak, és ez egyáltalán nem hihető. Színházban igen, filmben nem.

Mit kell tudni a második filmről?

No, a Végnapok, ez a film eredetileg két órás, viszont a filmfesztiválon egy óra volt a limit, így kénytelen voltam kettészedni, és két külön filmként beküldeni. Ennek a története röviden, hogy két ügynök érkezik egy hegyi, erdős városkába, ahol volt néhány különös haláleset, és ahogy elkezdenek nyomozni, egyre jobban belebonyolódnak a dologba, ami úgy tűnik, valami természetfelettivel van kapcsolatban. A forgatás szintén Kőszegen és környékén zajlott, ezúttal már légi felvételeket is rögzíthettünk Kappel Gyula jóvoltából, aki drónnal támogatott minket. A film főszereplői: Kákonyi Detre, Kákonyi Zsolt, Széles Patrik, Marti Patrick és jómagam. Az előző filmből Nagy Gergely mellékszereplőként tűnik fel.

Itt is sokan szerepelnek?

Ebben a filmben több mint ötvenen, akiknek jelentős része "visszatérő", ugyanis az előző filmben is szerepelt, de rajtuk kívül egyéb ismerősök és ismeretlenek is jelentkeztek. A főszereplők már a forgatások kezdete előtt fixen megvoltak, de a mellékszereplők kiléte többször megváltozott a forgatókönyvben. Előfordul, hogy valaki visszamond egy-egy szerepet, ilyenkor mást kell keresnünk a helyére. Általában állatokat is berakunk a filmekbe, kutya, macska, a mostaniban lesz birka és kaméleon is. Nekem legjobban az éjszakai forgatások tetszettek, nagyon hangulatosak voltak. Sajnos egy alkalommal a mentősöknek is be kellett ugraniuk, ugyanis az egyik mellékszereplő, Tardi Balázs kitörte a lábát forgatási szünetben. A felvételek két operatőrrel készültek, Vadász Péter és Fehér Áron működött közre, a smink Schrantz Klaudiáé volt, az effekteket ezúttal Fejes Márk Péter készítette, az utómunkát pedig ismét én.

Mik a céljaitok a jövőre nézve?

Egyelőre inkább hobbi marad. Csak egy amatőr filmet szerettünk volna anno, de hát a díj nagy lelkesedést adott. Belevágtunk a Végnapokba, mellyel szintén díjat nyertünk. Mindkét fesztiválon azt mondta a zsűri, hogy jó lenne ezt profi szinten csinálnuk, profi felszereléssel, de egyelőre nem tudjuk, mennyire lesz erre lehetőségünk. Talán Vajna úr egyszer felfigyel ránk.

Hogy fogadták az ismerőseitek, hogy filmet forgattok?

Általában ha nyilvános helyen forgattunk, eléggé megbámultak, de többnyire olyan helyszíneket keresünk, ahol nincsenek sokan. Mindkét film pozitív visszajelzéseket kapott, van, akinek a maffiás stílus jött be jobban, van, akinek az ufós. Azóta már jó páran voltak addig ismeretlenek, akik személyesen odajöttek gratulálni vagy Facebookon bejelöltek. Mostani barátnőmet is az egyik film kapcsán ismertem meg.

Mik azok a filmek, amelyek leginkább inspirálnak?

Azokat a filmeket szeretem, amik jól ki vannak dolgozva, nem sablonosak. Szerintem egy minőségi film alapja a jól kidolgozott karakter, akivel lehet azonosulni és lehet érte izgulni, az operatőri munka, a beállítások és a szép képi világ, aminek hiánya nagyon romboló hatású tud lenni, és szerintem a történet csak harmadlagos.

Az Alvilági meséhez a Keresztapa, A sebhelyesarcú és a Maffiózók adták az ihletet, a Végnapokhoz pedig többnyire a Jelek és a True Detective.

Kik azok a rendezők, akikre szeretnél hasonlítani?

Korábban nagy favoritom volt JJ Abrams, a Lost atyja, de hát a Star Wars 7 miatt elég nagyot csalódtam benne. Most kapásból a Breaking Bad alkotóit mondanám, mind az írók, operatőrök és színészek munkáját - orgia. Néha eszembe jut egy-egy Bud Spencer-Terence Hill film is, amiket ma is sokan imádnak, de az ő készítőiknek a nevét nagyon senki sem ismeri, pedig maradandót alkottak.

Mit lehet tudni az új filmről, ami nem spoiler?!

Az új filmünk címe Heten a világ ellen, ez egy vígjáték lesz, az első vígjátékunk. Ennek az ötlete nyilván A szökésen alapszik, de ezen kívül minden saját kitaláció, esetleg néhány utalás tűnhet fel más filmekből, amik előtt így tisztelgünk. Itt is rengeteg régi és új arc tűnik fel, drónfelvételekkel, sokkal összetettebb cselekménnyel, sokkal több főszereplővel. Ez hét bolondról szól, akik megszöktek egy elmegyógyintézetből, és utánuk megy a hajtóvadászat. Az egyik szál a szökevényeké, a másik az üldözőké. Szerintem eléggé egyedi stílúsú lesz, akad benne fekete és elvont humor bőven.

Itt közel 60 ember működik közre, amolyan "olvasztótégely": a két operatőr Mersich Ádám és Vadász Péter, a két effektező Nagy Gergely és Fejes Péter Márk, főszereplőből pedig rengeteg van, úgyhogy nem részletezném, de nagy részük a korábbi filmekben is játszott. Ez ha minden jól megy, június közepén lesz kész teljesen.

 

közösség

további frisss

lap tetejére