Épül a város dualista stílusú fellegvára: jó ütemben halad a szombathelyi Savaria Múzeum felújítása

Szerző: Frisss.hu Fotó:Bodorkós Máté • 2016. augusztus 09., kedd •
Hende Csaba országgyűlési képviselővel és Csapláros Andrea múzeumigazgatóval jártuk körbe az épületet.
Épül a város dualista stílusú fellegvára: jó ütemben halad a szombathelyi Savaria Múzeum felújítása

Kedd délelőtt Hende Csaba országgyűlési képviselővel és Csapláros Andrea múzeumigazgatóval jártuk körben az épp megújuló szombathelyi Savaria Múzeum épületét. Az munkálatok júliusban kezdődtek, és úgy tűnik, minden a lehető legjobb ütemben halad, így legkésőbb november elején, ismét birtokba vehetjük az impozáns épületet és az azt övező dualista stílusban újraálmodott parkot.

Hende Csaba beszélt azokról a fontos változásokról, amik Szombathelyt érintették az elmúlt időszakban, hiszen a kormány segítségével többek között olyan közösségi terek kaptak új köntöst, mint példul a székesegyház és körülötte lévő tér. A képviselő a mostani beruházásra is kitért.


"A megye egyik legfontosabb középülete és a város egyik meghatározó kulturális intézménye a múzeum, ami közel 3000 négyzetméteres épületével valóban tiszteletet és tekintélyt parancsoló jelenség itt, a város közepén. Kicsit háttérbe szorult az elmúlt évtiszedekben és lassan romlott az állapota, ahogy a körülötte lévő parké is. Most mindez együtt újul meg 360 millió forintból, amit a miniszterelnök úrral kötött Modern Városok megállapodás keretében kap Szombathely" - mondta el a képviselő.  

Hende Csabával bekukkantottunk a múzeum restaurátor műhelyébe is. Most épp egy bronzkori edény restaurálása van készülőben, ami az  M86-osnál került elő. 


 A intézmény profiljának alighanem nagyon jót tesz, hogy teljesen új képet mutat majd ősszel. Bár a tetőhöz nem kell hozzányúlni, mert azt nagyjából 15 évvel ezelőtt újították fel teljesen, nagy változások lesznek.  


"A Savaria Múzeum felújítása a Modern Városok program keretében valósul meg. A legfontosabb változások, amik a múzeum épületén láthatóak lesznek: a homlokzatnak és a tető alatti stukkódíszítésnek a felújítása és a nyílászárók cseréje, de emellett egyébként modernizálódik a fűtésrendszerünk is. A projekt része a kert rendbetétele is, illetve a dualista kori állapotnak a visszaállítása." - mondta el a múzeumigazgató.


Azt is megtudtuk, hogy a rekonstruálás során nemcsak a formák nyerik vissza régi külsejüket, hanem a falak is korhűbb festést kapnak. Mivel a cél a dualista kori állapotok visszaállítása, így a tervezők szeretnék, ha színvilág is ezzel harmonizálna. De persze a múzeum szellemiségén ez mitsem változtat, az marad a 21. századnak megfelelően.    

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére