Gőzerővel készül a Fidesz az EP-választásokra

fidesz.hu • 2014. április 20., vasárnap •
Gyorsan, különösebb szervezés nélkül gyűlt össze az 55 ezer aláírás – jelentette be Gulyás Gergely. A fideszes politikus arról tájékoztatott, hogy az EP-választásra húszezer aláírást kellett összegyűjteni, de ennek majdnem háromszorosát sikerült elérniük az elmúlt napokban. A kormánypárt egyébként már leadta a Fidesz és a KDNP közös európai parlamenti listáját és az összegyűjtött ajánlóíveket. Elhangzott, hogy a kárpátaljai és délvidéki magyarság számára is biztosítottak, nagy valószínűséggel befutó helyet a Fidesz-KDNP listáján.
Gőzerővel készül a Fidesz az EP-választásokra

Ennek kapcsán elmondta, hogy Szlovákia az unió tagja, és reményeik szerint az MKP meg fogja ismételni öt százalék körüli eredményét az EP-választáson is, magyar képviselőt juttatva az Európai Parlamentbe. Az ukrajnai és szerbiai magyarságnak erre nincs lehetősége, hiszen e két ország nem tagja az EU-nak – jegyezte meg.
A nemzteti lista üzenete egyértelmű: minden magyar felelős minden magyarért, függetlenül attól, hogy hol él a világban – mutatott rá a fideszes politikus. Ugyanakkor az EP-választás legfontosabb tétjének a nemzeti minimum kialakítását nevezte.
Ezzel összefüggésben úgy fogalmazott: a választó polgároknak egyértelmű ítéletet kell mondaniuk arról, hogy elfogadhatónak tartják-e a szocialisták és Bokros Lajos elmúlt ötéves munkáját, amikor a nemzeti érdekérvényesítést azzal nehezítették, hogy a belpolitikai vitákat valótlan állításokkal külföldre vitték. „Ezzel valójában nem a kormányt, hanem az országot sikerült lejáratniuk” – jegyezte meg.
Gulyás Gergely helyeselte ugyan, hogy az MSZP öt képviselőjéből négyet lecserél, azonban meglátása szerint „semmi sem valószínűsíti azt, hogy eddigi politikáján változtatni fog”.
A választók egyértelmű lehetőséget kaptak arra, hogy megüzenjék: a belpolitikai vitákat ők kívánják eldönteni, és ehhez semmilyen internacionalista segítségnyújtást nem kérnek, és nem adnak újabb lehetőséget az MSZP-nek arra, hogy „jobb sorsra érdemes portugál kommunistákat strómanként használva marasztalják el Magyarországot”.
Aki a nemzeti listára szavaz, az a nemzeti minimumra is szavaz – vélekedett Gulyás Gergely. Végül a kormánypárti képviselő arról tájékoztatott, hogy a kárpátaljai, délvidéki és felvidéki magyar jelölteket holnap fogják bemutatni.

Hídvéghi Balázs a Fidesz országgyűlési képviselője a Ma reggelben közölte: "2014-ben először nyílt lehetőség arra, hogy összmagyar választást tartsunk, ez mérföldkő a nemzet történetében, ezt folytatjuk azzal, hogy Brüsszelbe is kiviszünk magunkkal külhoni magyarokat, és együtt fogunk fellépni azokért az érdekekért, amik a magyarságot megjelenítik és nekünk fontosak".

A Fidesz listáját Pelczné Gál Ildikó vezeti, de a nemzeti lista 3. helyén szerepel Tőkés László, aki az erdélyi közösség képviselőjeként került fel. Továbbá a határon túlról még befutó helyen szerepel Kárpátalja és Vajdaság is.
Hídvéghi Balázs hangsúlyozta, hogy fontos dologról van szó, hiszen ezeken a területeken nincs EP-választás, így az ottani magyar közösségek érdekeit tudják jobban megjeleníteni, továbbá egy régió érdekei jelenhetnek meg Brüsszelben és Strasbourgban.
Magyarország összesen 21 tagot küldhet az Európai Parlamentbe, a Fidesz úgy véli, hogy 10-12 hely megszerzésére van reális esélyük.
Hídvéghi Balázs hangsúlyozta: az Európai Parlament együttműködési fórum, ahol a különböző nemzeti érdekek jelennek meg, ezek ütköznek és csak kemény csaták árán lehet előre jutni. „Fontos volt, hogy Magyarországért kiálljunk az Európai Parlamentben” – mondta.

 

közösség

további frisss

lap tetejére