„Én voltam a legnagyobb darab, hiába vettem meg a legmenőbb edzőruhát”

frisss.hu • 2015. október 29., csütörtök •
Seprenyi Fanni, spirituális trénerrel beszélgettünk a nagy fogyásáról, az életmódváltásról, a ketogén-étrendről és a tenni akarásról.
„Én voltam a legnagyobb darab, hiába vettem meg a legmenőbb edzőruhát”

Nem ér sablonos választ adni, de miért kezdted el?

Magamtól soha nem kezdtem volna el, én imádtam enni, most is imádok. Egy hozzám közel álló ember erősen utalt rá, hogy azért lenne miből leadnom… Aztán pár hétre rá, tőle kaptam egy telefonszámot a mostani személyi edzőmhöz, Bertha Györgyhöz, így kezdődött, leginkább büszkeségből és azért, hogy megmutassam magamnak, „csakazértis”, gyönyörű lelkem van, nem élhetek zsírbörtönben! Persze én is röhögtem magamon, mikor reggel nyolckor az edzőteremben egy egyszerű felülési gyakorlatot nem tudtam végrehajtani. Én voltam a legnagyobb darab, hiába vettem meg a legmenőbb neon edzőruhát. Az első edzés végén azt mondta az edzőm, hogy nem vagyok reménytelen eset, ez jól esett, rajta kívül két ember hitt bennem, abból az egyik én voltam. Hiába gyötört olyan izomláz, hogy képtelen voltam lemenni a lépcsőn, tudtam, hogy ez jó, és a célom lebegett előttem, száz kilósan is, így lett a fájdalom szó szerint a barátom. Fájdalom nélkül nincs fejlődés. Amibe akkor "belehaltam", ma az bemelegítés.

Nehezen ment az elején

Nem ment el a kedved az elején?

Dehogynem, sírva hívtam fel a barátnőmet, hogy én ezt nem folytatom tovább. Jó, hozzá kell tenni semmi kondícióm nem volt, sosem egy sportos típus. Aztán mégis folytattam, majd a harmadik edzés után egyszerűen átkattant az agyam és sikerültek a gyakorlatok. Akkor ismerkedtem meg a ketogén étrenddel is, amiből aztán az én szervezetemnek megfelelő, speciális változatot fejlesztettem ki.

Mi az a ketogén étrend?

A ketogén étrend olyan magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú diéta, amelyet elsősorban az epilepsziás betegek, főként gyerekek kezelésére fejlesztettek ki. A diéta lényege, hogy a szénhidrátok megvonásával arra kényszeríti a szervezetet, hogy zsírokból fedezze energiaigényét. Ez pontosan napi 30 gramm alatti szénhidrátbevitelt jelent. A szervezetnek elég ennyi, hogy működni tudjon, és ekkor megindul a ketontestek termelődése, amik aztán elkezdik bontani a zsírt. Az a jó benne, hogy nem lehet „túlfogyni”, de más, az egészségre jótékony hatása is van. Tapasztalatból mondom, hogy a barátnőim cisztái tűntek el az ilyen táplálkozástól, megszűntek menstruációs görcseik. Én ketogén vagyok öt napig, majd két napig azt eszem, amit szeretnék. Ezért ciklikus, akkor szénhidrát feltöltés van, de ilyenkor sem eszem meg egy kiló kenyeret vattacukorral.

Heti három edzés

Úgy hallottam, ez egy új divatdiéta.

Ezt nem most találták ki, az 1920-as években vezették be a gyerekeknél, és a következő évtizedig használták, de a gyógyszerek használata kiszorította.

104 kilóról indultál…

Az első két hétben hat kilótól szabadultam meg, most már hetessel kezdődik a súlyom, szerencsére több,  mint 24 kilót fogytam. Karácsonyra szeretnék hatvannégyig lemenni, az pont negyven kiló mínusz.

Nem sok ez egy kicsit ilyen rövid idő alatt?

Nem éhezem közben és nem szenvedek az edzéseken. Én voltam a világ leglustább embere, a hamburger és a csirkefalatok jelentették az életemet. Most heti háromszor edzem és odafigyelek az étkezésemre. Teljesen megváltoztam.

Fotó: Lovagi Milán

Akkor mi kellett végülis ahhoz, hogy lefogyj?

Jó edző, jó étrend és megfelelő mennyiségű idő a pihenésre. Szerintem jó, ha van valaki aki edz melletted, és motivál, hajt a versenyszellem, az a kulcs, egyedül biztosan nem jutottam volna el idáig. Hálás vagyok az edzőmnek, és annak is, aki elvezetett hozzá.

Ez még csak az út fele

Mit éreztél, mikor rájöttél, hogy neked ez megy?

Hogy erősebb vagyok, hatalmasabb, jobb, szebb és tudatosabb. Szerintem nagyon jó, ha valaki változtatni szeretne, ez a legnehezebb lépés. Nincs varázspirula, amit ha beveszel, lefogysz. Hálás vagyok azért, hogy ezt megtapasztalhattam. Nincs olyan, hogy lent, vagy fent állapot, mostantól olyan van, hogy egyszer fent, egyszer még feljebb! Szeretem magam. Én ebben hiszek.

közösség

további frisss

lap tetejére