Emlékmű-felújítás: még a kézigránátot is kicserélték

SzR-HE • 2015. november 20., péntek •
Szombathely első világháborús emlékhelyei folyamatosan megújulnak. A 83-as gyalogezred restaurált hősi emlékművét a polgármesterrel együtt tekintettük meg.
Emlékmű-felújítás: még a kézigránátot is kicserélték

Szombathely önkormányzata csütörtökön emlékezett meg arról, hogy a városban 90 évvel ezelőtt alakult meg a 83-as gyalogezred emlékművének felállítását szervező emlékbizottság. A Szent István parkban megrendezett eseményen dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere mondott köszöntőt. 


Száz éve kezdődött el a nagy háború, akkor pedig olyan volt a történelmi helyzet, hogy azt remélték, a lombhullásra haza térnek a katonák. Nem így történt. Akik meghaltak, azok nevét emléktábla őrzi, így adózunk tisztelettel a hősök előtt – mondta beszédében a város első embere, aki azt is hozzátette, hogy rendkívül fájdalmas az, ahogy az osztrák-magyar monarchia elvesztette területe és lakossága kétharmadát. 

A katona teszi a dolgát és mindig azt, amit a parancs meghatároz. A halálban nincsenek ellenfelek, a halálban mindenki hős – mondta Puskás Tivadar.

A Jagadics Péter nyugállományú alezredes által moderált ünnepi eseményen elhangzott, hogy a 83. gyalogezred első világháborúban játszott emléke előtt azzal tiszteleghetünk, ha a hősi emlékműveket rendben tartjuk, karbantartjuk. Ezzel kapcsolatban a helyszínen Kiss Róberttől, a felújításért felelős Inda-Nyugat Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy idén öt hősi emlékmű felújítása történik meg a rendelkezésre álló közel 5 millió forintból. 
A herényi, az újperinti, és a Jáki úti temetőben lévő hősi emlékmű után szinte azonos időben újul meg a 83-as gyalogezred hősi emlékműve és az oladi emlékmű. Mindegyik emlékmű esetében ugyanazok a problémák voltak, a felületeket le kellett tisztítani, a betűknek utána kellett vésni, illetve aranyozni kellett, majd újra be kellett vonni víztaszító anyaggal. Érdekesség, hogy a 83-as gyalogezred emlékművénél a katona kezében lévő kézigránátot is ki kellett cserélni, újra kellett gyártani, a herényi emlékműnél pedig a turulmadarat kellett kicserélni – nyilatkozta a frisss.hu-nak Kiss Róbert, aki azt is elmondta nekünk, hogy jövőre a tűzoltóság előtti emlékművet építik újra, de a szőlősi emlékmű eredeti helyre történő visszaállítása is fontos feladat lesz. 

A 83-as gyalogezred hősi emlékművének 1931-es átadásáról, illetve az ezred személyi állományáról, 6800 hősi halottjáról és tízezernyi sebesültjéről Obrecsány György ezredes, egykori szombathelyi helyőrségparancsnok emlékezett meg, majd azt is bejelentette, hogy a Vasi Honvéd Bajtársi egyesület tagjai ezután is gondozni fogják a restaurált emlékművet. 

Ezt követően Puskás Tivadar polgármester, Sátori Károly és Ágh Ernő önkormányzati képviselők, valamint diákok elhelyezték a megemlékezés virágait.   

Az ünnepségen a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület énekkara működött közre.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére