Elszántság, közösségépítés és önkéntesség

Szita Róbert - Fotó: Bodorkós Máté • 2016. szeptember 10., szombat •
Civil Fórumok, Civil Kerekasztalok Országos Találkozóját tartják a Herényiek Házában.
Elszántság, közösségépítés és önkéntesség

A Szombathelyi Civil Kerekasztal a Vas Megyei Civil Információs Centrummal együttműködve „CIVIL FÓRUMOK, CIVIL KEREKASZTALOK” címmel háromnapos találkozót tart, melynek pénteki nyitónapján Kőszegfalviné Pajor Klára, a vasi kerekasztal elnöke köszöntötte a megjelenteket a Herényiek Házában, ahol a Vas megyei szervezetek tagjain kívül a salgótarjáni, nagykanizsai és a szekszárdi civil szervezetek tagjai is részt vettek. 


A helyszínen megtudtuk, hogy a rendezvény célja egyrészt, hogy elősegítsék a civil kerekasztalok, fórumok közötti kapcsolatokat, információáramlást, másrészt a Vas megyében tevékenykedő civil szervezeteket meg kívánják ismertetni az ország különböző településein működő Kerekasztalok jó gyakorlataival, azok hasznosításának lehetőségeivel.
 
A köszöntőt mondó Puskás Tivadar polgármester kifejtette, hogy nagy öröm számára, amikor Szombathelyen országos összejövetelt üdvözölhet, az pedig külön öröm, ha a civil társadalom szervezetei jelennek meg. 


Szent Márton esztendőjében szeretnénk mindenkinek elmondani, hogy Szent Márton itt született és szeretnénk mindenkit megismertetni a hagyományokkal, melyek a helyi önszerveződésekhez hasonlóan erősek. Sok témáról érdemes megkérdezni a civileket, például a jelképeinkről is. Most olyan történelmi pillanatban vagyunk, amikor a címerpajzsot kiegészítve egy címertartóval gazdagíthatjuk a szombathelyi jelképeket. Szerencsés találkozása ez a különböző koroknak – tette hozzá a polgármester, aki szerint az együvé tartozást, az együtt gondolkodást lehet gyakorolni a résztvevő civil szervezeteknek. 

A civilekkel kapcsolatos aktualitásokról Fülöp Attila, az EMMI nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára tartott előadást.


A civil szervezetektől és a civil fórumtól azt várjuk el, hogy a lehető legtermészetesebb igényt elégítik ki, vagyis a közösségért tesznek, mert a közösségben élnek, mert ez a lételemük – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Fülöp Attilától azt is megtudtuk, hogy hazánkban közel 60 ezer bejegyzett civil szervezet működik, ebből mintegy 35 ezer ad le éves beszámolót, Budapesten működik a civilek egyharmada, Nyugat-magyarországon pedig a legerősebb a civil szervezetek ereje, ami az 1000 főre jutó szervezeteket illeti. Emellett kb. 500 ezer önkéntest is foglalkoztatnak. 
A múlt héten szentté avatott Teréz anyát idézte a helyettes államtitkár, amikor azt mondta, hogy ebben a világban nagy dolgokat nem tehetünk, de kis dolgokat tehetünk, nagy szeretettel. 
A közösségépítés, a mások életének javítása a civil munka értelme, fókusza – emelte ki az államtitkár, aki azt is nyomatékosította, hogy az állam kereteket ad működéshez. Ez 2010-ben 423 milliárd, 2014-ben pedig 560 milliárd forint volt, ennyiből gazdálkodhattak a civil szerveztek egy évben.
Elszántság, közösségépítés önkéntesség jellemzi a civil szervezetek működését, ezért pedig az egész társadalom hálás lehet a civil szervezeteknek – zárta gondolatait Fülöp Attila. 

Az országos találkozó megnyitóján jelen volt Koczka Tibor alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője, dr. Takátsné dr. Tenki Mária, a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok bizottsága elnöke és Nagy Krisztina, a Civil Információs Centrum vasi vezetője is. 

A civilek programja ma folytatódik. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére