Elstartolt a szociális hét

Szerző: frisss.hu - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. május 09., kedd •
A megnyitón jelen volt Novák Katalin,az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára is.
Elstartolt a szociális hét

A Család, mint erőforrás az idei szociális hét központi témája, melyről Puskás Tivadar polgármester köszöntője után, az elsők között Novák Katalin tartott előadást az Agora Művelődési és Sportházban.  

Novák Katalin előadásában a bölcsődéket fenntartó szervezetek egyenként 60 millió forintig pályázhatnak arra, hogy a náluk dolgozókat támogassák felsőfokú végzettség megszerzésében és segítsék őket a nyelvtanulásban is.  Hozzátette, a pályázat nevével - Még jobb kezekben - utalnak arra, hogy a gyerekek a bölcsődékben már most is jó kezekben vannak, de a szakemberek továbbképzése a gyerekek érdekeiket is szolgálja.

Az államtitkár hozzátette, szeretnék a pályázat részeként támogatni a bölcsődei szakemberek zenei képzését is.  Novák Katalin emlékeztetett: a gyermeket vállaló családok támogatása érdekében bővítették, fejlesztették a bölcsődei rendszert, emelték meg az ott dolgozók bérét. Kitért arra, hogy január elsejétől négyféle bölcsőde működhet Magyarországon, a hagyományos, az úgynevezett mini, a munkahelyi, valamint a családi bölcsőde. Ma már minden olyan településen bölcsődét kell működtetni, ahol legalább negyven háromévesnél fiatalabb gyerek él, illetve ahol legalább öt család igényli. Az államtitkár hangsúlyozta: az édesanyák akár a hat hónapos gyermekük mellől is visszatérhetnek a munkaerőpiacra úgy, hogy közben nem esnek el semmilyen családtámogatástól. Ma már egyáltalán nem büntetik azt, ha valaki a gyerekvállalás mellett munkát is vállal - fogalmazott Novák Katalin.

A szociális hét további programjáról bővebben itt lehet olvasni. 

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére