Ez történt a Közgyűlésen

Szita Róbert - Fotó. Hornyák Emőke • 2017. szeptember 14., csütörtök •
Egészségfejlesztés, ifjúsági koncepció, városi cégek beszámolói, pályázatok elbírálása, menetrend szerinti személyszállítás, a Haladás Labdarúgó Stadion és Multifunkcionális Sportkomplexum, valamint a Styl Fashion Ruhaipari Kft. ügye is napirenden szerepelt a mai Közgyűlésen, de a Czeglédy-ügy is kihagyhatatlan téma volt.
Ez történt a Közgyűlésen

10.45 - Szünetet rendelt el a polgármester, aki a továbbiakban is követni szerette volna a történéseket, az sztv.hu-ra kattontott. 

10.15 - Itt a 2. téma, dr. Gyánó Gabriella járási tisztifőorvos tájékoztat Szombathely Megyei Jogú Város Egészségfejlesztési Tervéről. 

10.10 - A Közgyűlés elfogadta a napirenden szereplő témákat, kezdődik az első ügy, a Szent Márton templom előtti tér, mint közterület elnevezéséről az egyeztetés. Az állásfoglalások egységesek voltak, a testület 18 igennel elfogadta a Szent Márton-tér elnevezést. 

9.50 - Befejeződik lassan a napirendi téma-javaslatok felsorolása. A képviselők szavaznak. 

9.45 - Most Horváth Attila ösztönzi a polgármestert, hogy mégis adjon szót este a két állampolgárnak. 

9.39 - Balassa Péter (Jobbik) a Czeglédy-ügy károsultjaival szeretne foglalkozni, ezért kárrendezési alapot hozna létre. 

9.34 - Lendvai Ferenc, a FIDESZ frakcióvezetője azt kéri, hogy a zárt ülésen tárgyalandó Styl-ügyet vegye le a napirendről és napolja el a Közgyűlés. Az ellenzék pedig a felelős tájékoztatás fontosságára hívja fel a figyelmet. 

9.31 - Nemény András azt kéri, hogy az eddigi hagyományoknak megfelelően, továbbra is ellenzéki politikus vezesse a Sportkomplexum Felügyelő Bizottságát. 

9.29 - Ipkovich György azt hangsúlyozza, hogy a testület SZMSZ-e szerint a polgármester annak ad lehetőséget a felszólalásra, akinek akar, nincs szükség semmilyen jogi eszmefuttatásra. 

9.27 - Napirendi téma-javaslatokat fogalmaz meg az ellenzék, a kórház környéki parkolás és az útfelújítási program is téma lehet, ha megszavazzák a képviselők. 

9.23 - Nemény András MSZP-s képviselő arra hívja fel a figyelmet, hogy a Közgyűlés az egyik legnagyobb nyilvánosságot tudja biztosítani, és azt kéri, hogy 18 óráig találja meg a polgármester és a jegyző arra a lehetőséget, hogy Mécs Imre és dr. Szendrő-Németh Tamás felszólalhasson a Közgyűlésen.  

9.19 - Nem áll módomban helyet adni a felszólalásoknak - összegezte a hallottakat a polgármester.  

9.11 - Károlyi Ákos jegyző ismertette a Czeglédy-levelet és a meghatalmazást. a kérelmük tartalmukat tekintve vizsgálja a megyei jogú város jegyzője.

Az a kérdés, van-e joga egy városi képviselőnek, hogy bármely más állampolgárt meghatalmazzon azzal, hogy helyette felszólaljon. A törvény egyértelműen fogalmaz, a képviselő képviseli a választópolgárt, ám az irány nem megfordítható, tehát nem láthatja el a választópolgár egy képviselő jogait, számára kötelező a személyes részvétel, az nem váltható ki semmilyen más módon (pl. videókonferencia). Nincs jogi lehetőség a meghatalmazások alapján a felszólalásokra - fogalmazott a jegyző. 

9.08 - A polgármester nyitja meg az ülést, majd azt közli, hogy Czeglédy Csaba szeptember 5-én levélben kérte, hogy helyette Mécs Imre és dr. Szendrő-Németh Tamás szólhasson a közgyűlés tagjaihoz és a nyilvánossághoz. 

A nyári szünet utáni első közgyűlés előzményeiről ITT már olvashattak, most nézzük, mi történik napirend előtt. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére