Európai Unió: Elkezdődtek az EP választások

szróbert-hirado.hu • 2014. május 22., csütörtök •
Ma elkezdődtek az európai parlamenti (EP-) választások. Csütörtökön az Egyesült Királyságban és Hollandiában szavazhatnak az emberek, pénteken Írországban, Csehországban pedig két napig tart majd a voksolás. Szombaton Szlovákiában, Lettországban és Máltán lehet szavazni. Magyarországon és a legtöbb tagállamban vasárnap, május 25-én lesz a voksolás. Martonyi János külügyminiszter azt mondta: a közvélemény-kutatások szerint bízni lehet abban, hogy a magyar részvételi arány magasabb lesz, mint 2009-ben vagy 2004-ben. Az első eredmények vasárnap 23 óra körül érkeznek meg.
Európai Unió: Elkezdődtek az EP választások

Az elmúlt 35 évben folyamatosan csökkent a részvétel. Legutóbb, 2009-ben uniós szinten már csak 43 százalék szavazott, ezért az Európai Parlament az idei kampányában kiemelt figyelmet fordít a választópolgárok megszólítására.

„Az egyik legnagyobb eredmény, hogy nem a fejünk fölött dönt valaki rólunk, hanem gyakorlatilag mi magunk, egyenrangú félként a partnereinkkel közösen tudunk határozni arról, hogy Európa merre haladjon” – mutatott rá Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője.

Martonyi János külügyminiszter a Magyarország unióban eltöltött első évtizedét összegző könyv bemutatóján rámutatott: örömteli, hogy a hazai EP-kampány a korábbiaknál sokkal nagyobb mértékben szól európai témákról. Hozzátette: a közvélemény-kutatások szerint a magyar részvételi arány akár az uniós átlagot is meghaladhatja.

„Ha elérnénk egy 40 százalékos részvételi arányt, nagyon meggyőző lenne, és európai összehasonlításban is kiállná a próbát, a térségben meg különösen” – vélte a külügyminiszter.

Azok, akik vasárnap nem a lakhelyükön akarnak szavazni, péntek délután 16 óráig jelentkezhetnek át egy másik magyarországi településre. Az űrlapot akár az interneten is ki lehet tölteni a valasztas.hu oldalon.

közösség

további frisss

lap tetejére