"Elindultam szép hazámból" - megjelent a Kristóf Ágota emlékkönyv

frisss.hu, fotó: Hornyák Emőke • 2016. április 07., csütörtök •
Az egykori Kanizsais diák bár franciául írt, Kossuth díjat kapott, öt éve nincs köztünk.
Elindultam szép hazámból - megjelent a Kristóf Ágota emlékkönyv

1935-ben született, Kőszegen töltötte gyermek éveit, majd a Kanizsai Dorottya Gimnázium bentlakásos tanulója lett Kristóf Ágota, aki bár nem magyarul publikált, mégis Kossuth Díjat kapott. 2014-ben emléktáblát avattak tiszteletére a gimnázium falán, konferenciát is rendeztek emlékére és most, halálának ötödik évfordulóján a Kanizsai Baráti körének, valamint Puskás Tivadar polgármesternek köszönhetően megjelent az "Elindultam szép hazámból" című emlékkönyv is. 

Kristóf Ágota 21 évesen férjével és kisgyermekével Svájcba költözött, Neuchatelben telepedett le. Először egy gyárban dolgozott, majd eladó, később fogászati asszisztens lett. Mint író csak azt követően vált ismertté, hogy megtanult franciául. 14 éves kora óta írt verseket, franciául viszont regényeket, drámákat kezdett írni. 1986-ban Karlovy Varyban Kristályglóbusz díjat kapott első regénye. Drámáit 40 nyelvre fordították le, többet közűlük színre is vittek. A Nagy füzet című regényét kötelező olvasmánnyá tették több francia és svájci középiskolában. 76 évesen hunyt el, akaratának megfelelően Kőszegen helyezték örök nyugalomra. 

Puskás Tivadar köszöntő beszédében először a Kanizsai Dorottya Gimnázium szellemiségét és Kristóf Ágota emlékét állította párhuzamba, mivel mindkettő olyan érték, amire emlékeznünk kell. Az írónő számunkra fogalommá vált, hiszen Szombathely és a Kanizsai jó hírét vitte el világszerte - emelte ki a polgármester.

"Könyvet kézbe fogni öröm, a legcsodálatosabb ismeretterjesztő eszköz, emléket, szellemiséget őriz"

- hangsúlyozta a városvezető.

A 2014-ben megtartott Kristóf Ágota konferencián született meg az elhatározás, hogy az írónő életét könyv formátumban szeretnék megjelentetni. Az elhatározást aztán tettek követték és megszületett a gyönyörű, értékes kiadvány, melynek szerkesztője Czetter Ibolya. A kötet szerzői között van Petőcz András író, műfordító, Szunyogh László szobrászművész, Kiss János, aki a személyes találkozásaikról mesél, és Gergye Krisztián táncművész-koreográfus.

A könyvbemutatón a Kanizsai Dorottya Gimnázium diákjai adtak ünnepi, megemlékező műsort, a kötetet Merklin Ferenc mutatta be az érdeklődőknek, majd Gergó Judit beszélgetett a szerzőkkel. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére