“Elég durva őszi turnénak nézünk elébe” - interjú Joós Bencével, a Fatal Error, a DíszMetálVerebek és a Lunchbox gitárosával

Szerző:Boros Patrícia Fotó: Joós Bence Facebook-oldala • 2016. október 06., csütörtök •
A srácok ősszel a Tankcsapdával, a Supernemmel és az Anna & the Barbies zenekarral állnak majd színpadra.
“Elég durva őszi turnénak nézünk elébe” - interjú Joós Bencével, a Fatal Error, a DíszMetálVerebek és a Lunchbox gitárosával

A szombathelyi rockzene kedvelői, már tuti, hogy legalább egyszer látták színpadon Joós Bencét. A 26 éves srácot a helyiek leginkább a Lunchbox gitárosaként ismerhetik, azóta más formációkban is feltűnik, természetesen gitárral a kezében.

Úgy tudom, több szállal is kötődsz Vas megyéhez. Melyek ezek?

Eddig életem nagy részét Szombathelyen töltöttem, szülővárosom pedig Körmend, tehát bőven van Vas megyei kötődés. Kölyöktacskó koromban Bükön kezdtem az óvodai pályafutásom, majd Szombathelyre költöztünk a családdal és itt jártam iskolába, később egyetemre is. A családom nagy része és rengeteg barátom még ebben a városban él, szóval gyakran látogatok haza.

Mióta foglalkozol zenéléssel?

Ha jól emlékszem, 12 éves korom óta gitározom, amire édesapám inspirált. Ő a környéken ismert énekmondó, aki a versmegzenésítéseken kívül saját dalokkal, illetve gyermekműsorokkal is gyakran fellépett és teszi is a mai napig. Amikor kicsit voltam, sokat jártam a koncertjeire és mindig menőnek tartottam a gitárlóbálást. Eleinte persze nehezen szántam rá magam, hogy komolyan foglalkozzak a hangszerrel, de amikor jött a zenei megváltásom korszaka - felfedeztem a rockzene gyönyöreit -, elkezdtem pengetni a gitárt. A többi adta magát.

Hogyan indult a zenei karriered?

Gördeszkásként nagyon bejött a Kalifornia punk feeling, amit a klipekben láttam, ezért hasonló stílusban kezdtem gondolkozni, ilyen dalokat tanultam és voltam olyan szerencsés, hogy a legjobb középiskolai barátaim is ebben nyomultak, így velük összehoztuk az első bandát 2004-ben, a GitárPuncsot. Hamisak voltunk, de legalább őszinték, és mindezt magyarul. Később ebből lett a - talán jobban ismert - Lunchbox is.

Mi inspirál?

Számomra mindig is a zenésztársaim voltak az inspiráció, persze vannak kedvenc világhírű gitárosok akiknek megtanultam a dalait, de mindig úgy gondoltam, hogy egy zenekari próbán, jammelésen fejlődik a legtöbbet az ember. Nem jártam tanárhoz, csak az elején, amiért hálás is vagyok, mert az alapokat lefektették, de mindig a saját elképzelésem szerint akartam megismerni a hangszeremet.

Kik azok a zenészek, együttesek, akik nagy hatással voltak, illetve vannak rád?

A tinédzserkoromat a Kali-punk vonal határozta meg, például a Sum 41, Blink-182, Green Day, The Offspring, No Use For A Name, NOFX, MxPx, majd elkezdtem a dallamos rock/punk vonalat hallgatni magyarul, így az Alvin és a Mókusokat, Supernemet, a Tankcsapdát. Később teljesen kinyílt a világ, már mindent meghallgatok a metáltól az alternatív zenéig. Ami a szívemhez ennyi idő után a legközelebb áll az a rock aranykorából származik, más néven az örök klasszikusok: Led Zeppelin, AC/DC, Queen, Metallica, Guns'n'Roses, Montrose, Black Sabbath. Nagy kedvencem lett pár magyar zenekar, akik egytől egyig eszméletlen jó arcok és a zene is király, ilyen a KIES, Apey&The Pea, AWS. A gitárosokat napokig sorolhatnám külön.

Játszol-e más hangszeren a gitáron kívül, illetve szeretnél-e megtanulni még valamin?

Mint minden gitáros, sok pengetős hangszert kipróbáltam már, ezekből akad amin többet is le tudok fogni 4 akkordnál. Ültem már dob mögött, szóval a "tu-csá-tu-tu-csá" az megy. A zongora mindig is vonzó volt számomra, szerintem gyönyörű hangszer, ezért mindenképpen szeretném jobban elsajátítani.

Régen hallottunk a Lunchboxról mi a helyzet most ezzel a formációval?

Az uzsidoboz határozatlan ideig szünetel. A zenekarnak nincs vége, szeretjük, imádjuk, életünk, de jelenleg többen is más projektben nyomulunk. Holdosi Attila most a Soulwave zenekarban dobol, Pénzes Attila velem együtt a DíszMetálVerebek (EODM tribute) bandában gitározik, én pedig nemrég lehetőséget kaptam az egyik személyes magyar kedvencemnél ritmusgitár posztra, a Fatal Error zenekarban. A Lunchbox zenekarral is van jó pár dalunk, szinte egy nagylemeznyi anyag. Úgy gondolom, hogy kicsit elfáradtunk ezzel a bandával és szükségünk van a külön munkára, de egyszer mindenképp lesz repeta!

Nemrég elköltöztél. Hogy érzed magad a fővárosban?

Eleinte tartottam tőle, hogy túl nagy lesz nekem Budapest, de végül beszippantott. A munka és a sokféle lehetőség miatt költöztem fel, és végül minden pozitívan alakult. Rengeteg jó embert megismertem, új barátokat és kapcsolatokat szereztem, a Fatal Error és a DíszMetálVerebek tagjait is itt ismertem meg. Nagyon jól érzem magam, mert mindig van mit csinálni, de ettől mindig hatalmas öröm, ha haza látogathatok.

Hogyan kerültél a DíszMetálVerebek nevű együttesbe?

A Lunchbox alatt már elkezdtük csinálni a DíszMetálVerebeket, itt Pénzes Attilával együtt zenélek, aki mind az uzsidobozban, mind a GitárPuncsban oszlopos tag volt. Általa ismertem meg a zenekar többi tagját, akikkel mind nagyon szeretjük az Eagles of Death Metal-t, szinte fanatikusan. Mivel a hangszerkiosztás adott volt (dob, basszus, 3 gitár, igen 3, plusz énekek), így tavaly nyáron sikerült összehoznunk az első próbákat és megalapítottuk a tribute bandánkat. Azóta két koncertünk volt, amit rendkívül jól fogadott a közönség. Legközelebb október 15-én találkozhatnak velünk azok, akik Budapesten lesznek, a Polgári Mulatóban. Igazi seggrázós rock and roll boogie-re számíthatnak.

És mi a helyzet a Fatal Error zenekarral?

Őket már ismertem régebbről, jöttek már Szombathelyre játszani, plusz, itt-ott összefújt minket a szél. Balázs Misivel és Rónai Dávid Jakóval összespanoltunk pár bulizás, közös koncert alkalmával és Misivel már régóta akartunk valami közös zenélést nyomni, ezért májusban felhívtak egy budapesti koncertjükön a színpadra egy dalt eljátszani velük. Ez jól sült el, ezért legközelebb már a VOLT fesztiválon játszottam velük végig majdnem az egész koncertet, ezután már szinte mindenhova velük tartottam a nyáron. Mindig is szerettem, hogy őrültek a színpadon, ami szinte felrobban a lábuk alatt és valóban egyedi az, amit játszanak.

Hogy alakulnak idén a koncertjeitek?

Elég durva őszi turnénak nézünk elébe, kábé 18 koncertünk van még idén, ebből több a Tankcsapdával, kettő Szerbiában, emellett játszunk a Supernemmel és az Anna & the Barbies zenekarral. Elkezdtük az új dalok felvételeit is, amiket remélhetőleg hamarosan megoszthatunk a közönséggel.

Mikor találkozhat veled legközelebb a szombathelyi közönség?

Legközelebb a Fatal Error zenekarral látogatunk Szombathelyre a Végállomás Klubba, az Anna&the Barbies társaságában december 9-én. 

közösség

további frisss

lap tetejére